投身社會前的寶貴實習經驗

投身社會前的寶貴實習經驗

郭美德 Joanna Kwok

香港恒生大學企管發展中心總監、伍絜宜創新及創業中心榮譽顧問,專責籌備行政人員課程及企業培訓;擁有豐富市場營銷、公關、管理及培訓行政人員經驗;碩士課程顧問及學生導師。

More Blogs

早幾日(2月26日),我去左另一間母校(科大)同 一批School of Business嘅同學分享點樣建立個人品牌,並為Career作好準備。我發現出席嘅同學主要係一、二年級,佢地咁快就開始留意呢方面嘅事,非常醒目;但亦有四年級嘅同學仍未試過實習,其實咁樣係有少少蝕底嘅。相比之下,我現時任職嘅學校——恒管,就有唔少Year One嘅學生已經好緊張去準備何時要搵Internship。

我諗而家唔似我哋以前嘅年代,我畢業嗰陣真係未做過寫字樓工,連Filing都唔識。而家嘅畢業生普遍都有一D工作經驗,大部分嘅僱主都願意為學生提供實習嘅機會,咁當然係要自己爭取、申請啦。

做實習好重要,一來學生有機會認識多啲社會上不同機構及行業、工種,以至公司文化,不同工作崗位,而最重要就係真真正正學習吓點樣返工,率先感受一下上班氣氛同埋工作嘅生涯。完成實習後再返學校慢慢調適,就可以更清楚自己喜歡做D乜野工作;甚至乎未想咁快出嚟做嘢,仲可以繼續進修。

實習可以讓學生認識不同行業、工種,真真正正學習吓點樣返工。(圖片來源:BillionPhotos.com)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

當你未踏足社會工作之前,往往會對自己嘅前路,甚至乎心目中想做嘅工作好模糊。所以有機會做實習,又或者Part Time工作,其實係最理想不過。咁當然有啲同學可能會希望畢業後做Management Trainee ,但係每一間公司嘅名額都唔多,通常只限於一D比較大規模嘅公司。咁如果你係做Intern已經有好表現,其實好大可能嗰間公司都會請返你做長工。令你同一D畢業後至去搵工嘅同學比較下,可以勝人一籌。呢個係我個人比較深刻嘅體會,亦都係而家我同好多HR傾計後,得出嘅一個結果。

唔少公司都好希望可以揀選到有潛質嘅實習生,因為要建立Talent Pool 亦非易事,請唔到D可以培育嘅人才(Future Leaders),就會出現人才斷層。而市場上亦都唔容易請到合適人才,貿貿然請一個新人返嚟,後來至發現佢態度唔好,或者訓練完一輪先至發覺性格唔啱、表現唔理想,都會係浪費大家時間 。

所以Internship係唔少企業「偷步」預先揀卒嘅機會,係機構為將來請Full Time員工嘅一個重要Screening 步驟, 同學們要好好把握每一個實習嘅機會。

新的一年,我希望大家都以提升個人能力為目標,加強語文能力(英文及普通話)、 溝通表達能力、 EQ情商及AQ抗逆能力,最後,多作團隊合作項目,学習欣賞别人的優點;包容他人的缺點,主動服務團隊,不要斤斤計較付出,這樣,你將收獲更多!

狗年剛至,祝你們萬事勝意,身體健康!過豐收美滿的一年!

(聯絡電郵:edcdirector@hsmc.edu.hk )

以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。

Look out for further updates on our Facebook fan page!