香港男女比例失衡之等待愛情來的時候(一)!

香港男女比例失衡之等待愛情來的時候(一)!

情悅雙黃線 — 黃嘉如

黃嘉如(Yubi)為HK Romance Dating創辦人,經濟日報財經部前記者、主播以及有線電視新聞部前主播。結合傳媒及空姐經驗,為仍在茫茫人海中尋覓愛侶的單身人士,尋找理想、合適的另一半,願天下有情人終成眷屬。

More Blogs

香港男女比例失衡已經吾係今日嘅現象,再加上疫情嚴重引至約會嘅機會甚至興致大大減少,吾同程度嘅負面情緒就會出現。

曾經接觸一啲例子,年輕時失婚,好吾容易重新振作努力嘗試再接受愛和被愛,但已經用咗好多時間,他們係分享時會話「愛情有無都無所謂,享受現在生活,尤其而家疫情嚴重咩都做吾到。」。

當然,無論有無愛情都應該享受生活,但如果所謂享受生活就只係選擇原地踏步,不斷重複每天會做嘅事,咁只會將時間一日一日消耗,一年一年咁過。真係無其他野可以做嗎?我鼓勵佢地嘗試去問問自己。事實上吾係每個人都可以諗到答案,但當我嘗試再問佢地對自身、現狀,或者嘗試想像如果突然出現對象嘅時候點樣吸引對方?佢地又會突然有一啲想法。

人在等待愛情來的時候很多時都會迷失,或者懶得諗。但當心儀對象真係出現咗嘅時候就係因為呢段時間懶得去做而吸引吾到對方先至黎後悔,何必呢?!(待續)

林芯言(Sannie)
HK Romance Dating 輔導顧問

以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。

Look out for further updates on our Facebook fan page!