你係「真愛」定係「迷戀」?

你係「真愛」定係「迷戀」?

情悅雙黃線 — 黃嘉如

黃嘉如(Yubi)為HK Romance Dating創辦人,經濟日報財經部前記者、主播以及有線電視新聞部前主播。結合傳媒及空姐經驗,為仍在茫茫人海中尋覓愛侶的單身人士,尋找理想、合適的另一半,願天下有情人終成眷屬。

More Blogs

大家經歷過愛一個人至生不如死?幾年過後你可能發現自己當日好傻,但原來從生理同心理學角度分析,你當時嘅感覺並唔係愛,而只係迷戀。

心理學研究曾經測量熱戀唔夠8個月,以及超過8個月嘅人,檢視佢地睇到自己嘅伴侶時被激發嘅腦部區域。結果發現熱戀時間較短嘅人睇到愛人時,大腦中「渴望」同「強烈嘅愛」相關區域會被啟動。至於熱戀時間較長嘅人見到對方,除咗呢啲區域,「依戀感」相關區域都會被開啟。

除咗大腦中對應區域,身體中分泌嘅激素都話我地知「迷戀」同「愛情」係有分別。 多巴胺、去腎上腺素同苯乙胺(PEA)係我地產生迷戀感嘅主要來源,會令我地興奮同愉悅,但兩三年後呢種迷戀感就會慢慢消失。

根據心理學家Robert Sternberg嘅愛情三角理論,愛由親密(Intimacy)、激情(Passion)同承諾(Commitment)組成。「親密」指戀人能感受到雙方係緊密地連結一齊,你會希望同對方分享喜悅、感受對方支持,喺關係中珍惜同尊重對方。「激情」指戀人對伴侶嘅強烈渴求,呢種渴求唔只限於性慾,仲包括對自尊、聯繫同自我實現嘅追求。「承諾」可以根據其時間性分為兩類︰短期承諾指戀人願意下決心去愛一個人,長期承諾則指戀人願意許下諾言喺未來都一直愛對方。三個元素嘅交互影響形成不同模式嘅愛。同時存有親密、激情同承諾嘅愛情就係Sternberg理論中完美嘅愛(Consummate Love)。

熱戀期後兩三年,一種叫做內啡肽嘅激素會帶俾我地「安全同依戀」,會更加持續而長期地維持著伴侶之間的感情。我地成日睇電影都會被轟轟烈烈嘅愛情橋段牽動,但現實歸現實,我地追求穩定嘅愛情先較健康。一般情況下,迷戀往往發生喺一段感情剛剛開始嘅時候,隨住時間流逝激情就會消失,意味住一段迷戀嘅結束。聽落好似好落幕,但佢只不過係預示更加深刻而長久愛情嘅開始。

以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。

Look out for further updates on our Facebook fan page!