【薪酬討論】年資越長薪酬越高?網民:薪酬應同能力掛勾!

【薪酬討論】年資越長薪酬越高?網民:薪酬應同能力掛勾!

昔日不少日本企業實行年功序列制,在職場上論資排輩,年資越長薪酬越高。但現代社會注重工作能力,年功序列制慢慢被淘汰。早前有網民在親子王國討論區撰文,主張年資越長,人工應該相對高一點,「同樣職位下,薪酬應該以年資計算。如果一個人工作了5年,人工應該多幾千!同時,代表其他人未來都會有同樣的薪酬。」

言論引起網民熱議,他們紛紛提出自己意見,並反對事主的年功序列制。大家認為薪酬應該根據甚麼因素而決定,工作表現、年資還是甚麼?

延伸閱讀︰【Expected Salary 2024】轉工點寫預期薪酬?網民︰至少叫高20%!

按圖了解網民分享:

網民A:我差啲笑到噴水,咁咪做又三十六,唔做又三十六囉。

網民B:唔認同!咁即係老海鮮人工永遠最高!?咁將來有能力更好嘅,唔通都要比佢低?人哋新嚟,唔代表冇無能力。

網民C:最主要睇能力、態度同對公司嘅貢獻,從來同年資都無咩太大關係。

網民D:薪酬應該同能力掛勾!以我公司為例,我team人係同職位,但薪酬唔一樣,最高薪當然係做得嘢嗰個,年資長嗰個因為工作能力問題,薪酬係偏低嗰個。而且每次薪酬調整,唔會全部人加同一個幅度,甚至有啲人冇得加。

網民E:好睇需求!當公司趕人用,喺市場請同你一樣年資嘅人,人哋開高價,公司一樣會請,我舊公司就係咁做。

網民F:一嚟睇際遇,二嚟睇表現,唔會永遠所有人人工一樣。

網民G:除非係政府或公營機構啲跳point制度,否則私營公司唔可能因為年資嚟計人工。如果一個老闆用呢種制度,唔識用人唯才,佢自己好快玩完,因為下面一班無能嘅人,好人入到去都會被養壞。

網民H:唔會,好睇入職時請你係咩價位。

網民I:一般年資多,會做得好啲,又識執生。如果變到唔做嘢嘅老海鮮,當然人工唔會高。最後都係講表現。

一眾網民不認同這種年功序列制,認為這種薪酬制度只會減低員工積極性,最後員工會變得得懶惰,形成「做又三十六、不做也三十六」的情況。薪酬是推動員工的誘因,所以不少企業都不採用年功序列制,並按個人能力和績效調整薪酬,以及派發花紅等浮動獎勵。在員工角度,有這種薪酬差異,一眾打工仔才會努力工作,以表現爭取加薪。「一分耕耘,一分收穫」的制度,才有助勞資雙方的雙贏。

延伸閱讀︰【職場熱話】新offer人工高20%!但預感間公司可能裁員、結業 事主:做不做好?

【薪酬待遇】新入職同事人工高出呢個數? 網民:人比人,比死人

延伸閱讀︰【員工福利】一人一個只得自己公司有嘅福利!4天工作周、女士生理假、電費豁免!

【職場熱話】HR派錯糧單!! 發現下屬人工竟同自己相近 打工仔:接受唔到…


最新專訪片︰

【CEOTalks】肯定員工努力 願意堅持終能獲得成功 譚仔國際行政總裁劉達民:中途放棄的話 永遠未能欣賞山頂的風景

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【薪酬趨勢2024】學歷與收入成正比?7大類教育程度就業人士每月就業收入中位數!

  • 【HR人工有幾多?】最新15大人力資源及行政職位月入中位數 HR究竟有咩做?淨係In人請人?即睇HR入行必備條件

  • 【薪酬趨勢2024】呢種職位人工只有$6,000?9大主要工作所屬職業每月就業收入中位數!

  • 【薪酬趨勢2024】人工中位數高達$31,800嘅行業係?揭曉20大行業每月工資中位數!

  • 【見工面試】期望薪酬係齋talk?打工仔嘆與實際收入大有出入!網民反問:你第一次返工咩?

  • 【職場熱話】最惡劣打工經驗係點樣?返六日、免費OT未算嚴重 更有僱主或觸犯法例

  • 【薪酬趨勢2024】全港住戶月入中位數$30,000!18區月入排行榜出爐!住「富人區」中西區搵幾多?

  • 【打工仔薪酬】月薪僅得$15,000 抱怨香港物價過高只有$4,000食飯 網民:辭工啦!

  • 【CTgoodjobs獨家調查】《2024年第一季薪酬調查》 打工仔最新月入中位數為港幣$29,715 逾6成打工仔獲加薪 中西區公司月入中位數為18區之冠

  • 【薪酬趨勢2024】呢個職位月賺$48,000?公開9大主要工作所屬職業每月就業收入!

Jobs You Maybe Interested In

刊登招聘廣告
;
Follow CTgoodjobs for the latest career news, hot topics and recommended jobs!
Maybe Later Follow