【網絡熱話】後悔太盡力返工?打工仔奉勸後生仔︰出8成力乜都夠!

【網絡熱話】後悔太盡力返工?打工仔奉勸後生仔︰出8成力乜都夠!

剛踏入職場時,以為多勞會多得,凡事只要用心做,職場路就會順利無阻。可是人大了,在職場閱歷多了,就發現未必事事如意,有時甚至出萬二分努力都得不到任何回報。最近有打工仔在社交平台發帖勉勵年輕人,更稱自己後悔太盡力工作,「你為份工著想,份工係唔會為你著想㗎」,表示出八成力已足夠,大家又是否同意呢?

(按圖了解打工仔的故事)

延伸閱讀︰【職場熱話】同事無料又扮大佬 事主︰同佢講嘢都降低我智商!

10個最大壓力的職業
美國職場調查網站CareerCast.com在2019年進行了一個「最大壓力職業」的調查,根據交通出勤時間、在公眾視線下工作、體力需求、對他人生命的直接風險、競爭程度等11項指標,共評估了200個工種的壓力指數。

按圖了解邊10個職業最大壓力:

延伸閱讀︰【職場熱話】新入職同事升職快過直升機 事主:教佢做完就被人炒咗

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!
刊登招聘廣告