【見工面試】見完工即請係大伏?網民:返住先啦,試咗先知伏唔伏

【見工面試】見完工即請係大伏?網民:返住先啦,試咗先知伏唔伏

在求職面試期間,打工仔一定被問過「最快可上班的日期」。這是人力資源從業員必問的問題,好讓他們可以預計求職者的到職日期,妥善分配好人力。此外,在求職的廣告中,僱主很多時候都列明「即刻上班優先考慮」,這又是否是「伏工」的特徵?

近日,有網民於連登討論區上發帖,分享自己面試後被立刻聘請的經歷。事主對此感到不可思議,擔心墮入「伏工」陷阱,因而發帖向網民求助。

按下圖即睇事主分享及網民留言:

大部分網民都認為這屬正常現象,與「伏工」無關,建議樓主可以一試。況且入職後發現環境不合適或「伏味濃」的話,打工仔亦可以選擇立刻離開。事實上,如果遇上人手不足的公司,求職者很多時候都會被要求立刻上班。加上樓主在履歷表上亦列明可以立刻上班,僱主自然會提出此要求。因此,打工仔不必過分擔心。

伏味濃!按下圖即睇5大HR嘅古怪行為。

按下圖即睇網民分享5大求職地雷,細公司要慎選?

延伸閲讀:【見工面試】公司伏Interview就有跡可尋?逾6成求職者覺得最伏係呢樣!

延伸閲讀:【職場熱話】打工仔見到招聘廣告有咩字會即ban?輪班、假期要返工…

延伸閲讀:【見工面試】喺Interview試伏自救?微軟前HR副總裁:4大面試中伏位係⋯⋯

延伸閲讀:【職場八卦】新入職第一日就目擊到驚嚇畫面! 事主:呢間公司嘅氣氛好奇怪……

超準MBTI魔法測試!你在魔法世界裡的16型人格是什麼? 
立即入嚟測試啦!!
👉🏻https://bit.ly/473SlY4


最新專訪片︰
【HR Guru】重視寵物及LGBTQ+員工福利 OneDegree副行政總裁周美華:冀塑造有溫度的品牌

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【見工面試】In完即請嘅都係伏工?網民傳授1招辨清!如果有呢個特徵似中伏?

  • 【職場熱話】見工成功有徵兆睇?面試官咁講獲網民贊同

  • 【推薦信|工作】見工畀Reference Letter最佳時機係?向HR提交推薦信的4大重點

  • 【求職攻略】見工面試被HR問「點解揀我哋公司?」 點答好?即睇3個完美答案

  • 【2024職場英語丨見工面試】見工面試被問有咩缺點? 學識呢10個形容詞 令HR即刻加你分(內附自我介紹範例)

  • 【2024職場英語丨見工面試】見工面試被問「你有咩優點?」 點答先唔會令HR覺得好自大?善用呢10個形容詞表現自己(內附自我介紹範例)

  • 【求職攻略】搵工係不停重寫CV?專家竟反對做法!「浪費求職者時間!」

  • 【見工面試】面試講「我冇經驗,但我可以學」原來係大忌!1個框架教你點答先啱

  • 【見工面試】答「期望薪金」小心4個地雷!呢步錯咗可能令你人工低於市價

  • 【見工面試】求職者錯過面試機會!竟然因為覆咗1個訊息?網民:呢啲公司唔去都罷!

Jobs You Maybe Interested In

刊登招聘廣告
;
Follow CTgoodjobs for the latest career news, hot topics and recommended jobs!
Maybe Later Follow