【見工奇遇記】求職者要求面試有車錢補助 HR無故食死貓

【見工奇遇記】求職者要求面試有車錢補助 HR無故食死貓
新工面試,可算是一門另類的「投資」,求職者需付出時間、心機、金錢,換取一個獲得新工作的機會。另類「投資」未必有回報,不過假如有求職者要求未來僱主,需為面試者提供車錢補助,又是否合理呢?

最近有打工仔在討論區,以「你們贊成請人嘅僱主要畀返車錢求職者嗎?」為題發帖,引來不少網民熱烈討論,按圖了解他們的意見吧。

 

求職者分享︰「無錢用,身無分文,當然要去見工啦。當然見工要車錢啦,來回都要30蚊,如果機場更要50幾蚊…求職嘅當然要搭車揾工啦,有啲當然唔係一日見一份啦。或者失業期間日日見工,見咗好多份,車錢已經無得七七八八。

我係贊成,僱主有心請人嘅,當然唔介意會畀少少車錢。多數人都係要用錢要見工,仲可以杜絕有些無心請人的公司。明知個求職者CV同能力唔符合要求,都要玩弄求職者叫佢地來見工。甚至搞埋啲咩Second In最後又唔請,目的只係HR扮做嘢,浪費大家時間。」

延伸閱讀︰【見工奇遇記】自以為「皇親國戚」拉關係?HR嬲爆︰面試不停提老細

HR盤點最討厭求職者
打工仔想有份穩定的工作絕非易事,如幸運地有機會見工,必定要做足準備功夫。不過,很多HR都表示曾遇過極品求職者,有些人甚至只通一次電話,便落入淘汰名單,究竟求職者做錯甚麼,未見面先被扣分呢?

延伸閱讀︰【見工奇遇記】HR搞錯資料致見錯工 求職者︰嘥咗我一日AL

延伸閱讀︰【見工奇遇記】公司狂出招聘廣告 目的唔係請人?求職者︰HR係咁收風


最新專訪片︰

HR Guru】華御結首推「全職員工子女醫保計劃」為員工分憂解難 董事長西田宗生笑言:我是公司最底層

 

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【見工面試】HR無聯絡突然「放飛機」 應徵者做1件事再獲面試機會

  • 【職場熱話】HR派錯糧單!! 發現下屬人工竟同自己相近 打工仔:接受唔到…

  • 【職場熱話】一年轉一次工等於爛CV?網民:轉到工代表你勁

  • 【跳槽】5年3份工好不穩定? 微軟前HR:時代不同了現在看成就

  • 【求職攻略】Amazon前HR分享最嚇人履歷 附超大自拍照:「除非你係Model,否則唔建議」

  • 【見工面試】公司請師傅睇求職者面相 男女有腮骨待遇大不同?

  • 【公司假期】見工話有9日大假 入職之後話做夠1年先會有?網民:細公司就係咁孤寒!

  • 【招納賢才】全球最吸引人才國家 瑞士連續10年第1名 跟隨其後嘅國家係OOO?

  • 【退休年齡】全球面臨退休危機!65歲退休成為夢想 專家:75歲先係合理退休年齡!

  • 【Tesla裁員】科技巨頭Tesla傳全球裁員10% 涉及人數料1.4萬人!2名資深高層亦相繼離職!

Jobs You Maybe Interested In

刊登招聘廣告
;
Follow CTgoodjobs for the latest career news, hot topics and recommended jobs!
Maybe Later Follow