【職場法例】打工仔返工收錯錢 公司要求現金賠償 勞工法例有冇保障?

【職場法例】打工仔返工收錯錢 公司要求現金賠償 勞工法例有冇保障?

「人誰無過」,相信不少打工仔都試過在職場上出錯,輕則被上司責罵幾句,重則收到警告信,甚至是即時解雇。但若果做錯事,公司要求用賠錢方式解決事情,又是否合理呢?有網民在連登討論區發文,指自己找錯錢,被上司要求以現金填補,但她認為此舉並不合理。

延伸閱讀︰【誰是黎生?】職場新人返工叫苦連天 事主:日日望住個鐘幾時走得

►最新【零售】職位空缺

按圖即看事情發生經過:

延伸閱讀︰【讀者投稿】同事消失成朝冇人發覺 做職場隱形人好定唔好?

不少網民都認為事主不應該賠償,覺得公司根本沒有實質證據證明。不過根據《僱傭條例》,僱員因疏忽或失職而損壞或遺失僱主的貨品、設備或財產,僱主每次只可按值扣除,但以不超過 $300 為限;在這些情況下扣除的工資總額,亦不得超過僱員該工資期工資的四分之一。

按圖即看扣薪9大地雷:

不過若果大家遇有特殊案例或狀況,或覺得自己受到不合理待遇,應向勞工處投訴或徵詢其他法律意見。

延伸閱讀︰【職場熱話】老闆話「好接受意見」係信任嘅表現?網民:下半句係態度照舊

延伸閱讀︰【職場熱話】如果突然發咗達 仲會唔會返工?網民:我會買起老闆間公司


最新專訪片︰

【星級斜槓族】網絡女神Hazel林熙彤 甜美外表下藏着老靈魂 辦攝影展留住記憶中的九龍城

 

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【投考ACO丨全年招聘2024】考咗3次ACO都失敗 事主究竟衰喺邊?一文睇清助理文書主任入職條件/人工/晉升/申請程序

  • 【職場趨勢】88%打工仔返工會用AI 逾6成半僱主唔請缺乏AI技能員工

  • 【轉工加人工丨必勝叫價攻略2024】一般轉工加幾多%人工先合理?應否計bonus?

  • 【打工仔辛酸】打工仔請病假 老細即刻話要review工作表現?事主大嘆:點解返工請病假好似有罪咁?

  • 【面試攻略】見工被問上一份工離職原因 6大模範答案得HR歡心

  • 【會計熱話】Big4有機會變Big3?Big4行業人工、工時同出路好過以前?一文睇清2024年最新big4薪金、工時同發展前景

  • 【見工面試】被HR質疑35歲仲轉工 求職者自信回答!網民:40歲都仲轉緊啦!

  • 【員工薪酬】打工仔希望今年加薪5.6% 三分一人意欲轉工?中小企挽留人才關鍵係?

  • 【MBTI】16型人格邊個最高抗壓能力?唔怕畀老細鬧 職場「襟撈王」!

  • 【辦公室會議】調查:4分3會議沒有作用 近5成人指會議是加班原因!

Jobs You Maybe Interested In

刊登招聘廣告
;
Follow CTgoodjobs for the latest career news, hot topics and recommended jobs!
Maybe Later Follow