815死線?815底線

815死線?815底線

審計新丁

大學畢業後走進Big 4當Auditor,終於儲滿三年經驗成為會計師,把Audit經歷收錄於《今晚OT到幾點──Audit新丁求生記》一書。現已踏出審計界,期望繼續以文字作媒介,用新丁的眼晴看清混沌的世界。

More Blogs

我到公司附近的大家樂買飯,在餐牌前看到一個熟悉的背影,是舊同事Edmond。

Edmond是其中一位我合作得最久的同事,源於我們每年都做同一隻Listed Co的audit。作為該job的core members,我們可謂一同經歷過Pre-Final,Peak Season,Interim,出Stat account,之後又loop Pre-Final,Peak Season……

「咦?新丁?好耐無見,買飯?」
「係呀,聽日有個draft要俾個客。你應該忙緊interim啦?」
「唉⋯⋯係呀⋯⋯啲stat account呀,你個客呀,又唔知佢哋點搞個tax rec,塞晒落others,都唔知佢想點。」

他先來一聲長嘆。我差點忘記死亡八月已到,Interim跟Tax Deadline加起來的工作量絕不遜Peak season。

「哈,我記得tax rec。細公司嗰個還好,大公司嗰幾份真係rec唔掂。嗰陣我俾你同阿姐訓練成為tax section專家,日日都喺度研究tax loss喺咪可以recognise,呢啲嗰啲係咪deductible,宜家⋯⋯嘿,已經唔識計。」
「今日13號啦,仲有幾間未搞掂,又喺度改數。」
「其實你個客上年12月31號已經year end,呢8個月有冇咁多嘢要adjust呀?」
「佢話市況波動,好難預測。」
「即係點?」
「八個月前同宜家已經好唔同,八個月前話咁咁咁,唔代表宜家一樣。」
「真係好似你個客會講嘅嘢。」

Stat account這工作把Client與Auditor的矛盾推到極致,我要你disclose,你說不;我說要你改這句,你又說不;我說不准recognise DTA,你說為什麼不,卻又拿不出理據來。不只Account department,還有Com Sec友情客串,對於Rep Letter的每字每句,多踩一腳、加多把口,不想出這句、不想包那句。

我沒你乎,大家膠著直至815前幾天,沒法子也得緊張怎麼未做好、未簽好。經歷完version 123456…11.1, 11.2, 11.3⋯⋯再來Final version 123456後,終於可以send去print,print完給客簽,簽完給Partner簽,簽完才給客交稅局。把限期時間倒推,815前幾天還未鎖數,也過分了一點。同時,Interim還在如火如荼進行中。

815這deadline,心血少一點也足以嚇死。有時,好想在沒完沒了的爭拗中嚷放棄,反正account是客的,名是老闆簽的,不過做人總須留有底線。就像阿姐說:「改來改去,真係想求其出咗就算,但又過唔到自己嗰關。」

過不過到自己一關,有時比過你老闆和Client那關更難,因為閣下掌握了一個指標、一條底線,而更難搞是這條底線按著你的堅持隨時上下調節。

「唉⋯⋯你返來幫我手做account 啦,好好哋嗰陣做乜走。」
「哈,我睇好tail喎。」
「咁,先可以幫手Q個客。如果成份account 啲數都流流哋,我寧願唔出。」

大家相視而笑,明知一切都是胡扯。我們仍是各自回去為著Client不明所以的要求繼續努力。815這遊戲,我玩不起了。大家都加油吧。

原文刊於 審計新丁 Facebook Blog

以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。

Look out for further updates on our Facebook fan page!