選擇

選擇

全職獵人FullTime Headhunter

一個中環Headhunter,遊走於各大企業、不停挖角。澳洲回流,全職獵頭,兼職旅人。風流不下流,靠把口搵食。純粹分享每日光怪陸離、有血有淚的獵頭生活。

More Blogs

最近做緊一個role,因為客戶要求請「Straight Big4」 Candidate,過程中令我多接觸返一啲4-5年Big4經驗嘅Candidate。今篇文章想帶出個主題就係「選擇」,有時候一個正確或者一個錯誤的決定真係會對你嘅職場生涯有好大影響,選擇得好,可以令你平步青雲,相反地,錯誤嘅決定有可能令你浪費了時間、或者搞彎份Resume。回想起幾年前曾經做過一個Role:董事長助理,一個需要2-3年Big4經驗嘅EA,坐Chairman Office,除了負責喺Finance層面上去輔助主席,連生活上嘅大小瑣事都要去兼顧,算係董事長嘅左右手。董事長對Big4 Candidate有特別偏好,所以當時個Role其實唔難搵,仲好受歡迎,試過一個星期內收到超過150份近乎一式一樣嘅Big4 Candidate application。要喺當中揀最突出的五個其實真係有啲難度。

幾年前嘅我睇事物只不過得黑同白,當時嘅我覺得Big4 Candidate只不過有兩種人:想走,有原則嘅人;同想走,但冇原則嘅人。(幾年之後我先發現原來有第三種人,就係諗住唔走,想一路喺一間公司做到退休為止嘅人)當時呢個position去到最後大直路階段,有兩位Candidates都見過主席:一個叫Grace、一個叫Peggy。佢哋兩個隸屬同一間Big4,年齡同埋職位都一樣,不約而同代表咗兩種人,Grace試過一年Turn down 5個Offer,佢比較有原則,覺得自己有市場,皇帝女唔憂嫁,所以求職時會比較揀擇,事實上佢亦係公司入面的Top Performer;Peggy就比較容易妥協,佢想盡快離開Big4出去攞Commercial experience,所以如果工作、Offer正正常常,佢都會積極考慮,甚至唔介意減人工去促成件事。呢個placement算是容易,因為從她們兩個當中選擇一個,所以無論如何都可以做成一單Deal,對我來講反而最重要係幫到客戶搵到佢最需要嘅人、又可以幫到Candidate搵到佢最想要嘅工作。獵頭101:勉強無幸福,我哋嘅工作係將件事或Offer客觀反映出嚟並加以分析,令到雙方得到佢哋想要嘅結果。

最後,個Offer俾咗Peggy。

其實客人當初比較偏向Grace,因為佢响現公司係Top Performer,雖然Grace同Peggy兩個在公司入面都係同一個grading,但相對上,Grace嘅工作經驗略為優勝,而佢自己都知道呢個賣點,加上當時正值八月,仲有兩個月就會升職加薪,所以佢係面試期間不斷同我同埋同客人有意無意暗示自己唔想減人工、同埋想要50%嘅增幅,因為再等兩個月就會加人工,冇理由依家減人工去接受新工作。記得佢當時同我講“Opportunity Cost”已經不下50次。我上司叫佢做「機會成本小姐」,同我講過:「久保,Big4成街都係,一個招牌跌落嚟都可以壓死幾個,你做呢個Role有冇收過超過100份差唔多嘅CV?點解你要咁固執淨係要Close呢個Candidate?」「哎,因為佢係Top Performer?」我答。「你唔可以咁執著,就算今日俾你説服到佢take offer,呢啲Candidate會好難manage,返一個月甩咗,到時你白做,又要幫個客搵Free Replacement,仲慘。不如將個機會俾Peggy好過,起碼佢真係好鐘意份工又好想離開Big4。」

Grace當時同我講人工要求底線係700K。我如實同客戶交待,個客回咗我四個字:「佢憑什麼?」事實上這個求職市場雖然考慮Straight Big4 candidate,縱使他們沒有Commercial工作經驗,但客戶都唔介意由零開始慢慢培訓,一般客戶都會加5%人工或是平手出Offer,個別客户會用「冇經驗」做理由壓Candidate 10-15%人工,但Candidate大部份都理解的,因為長遠嚟講,留响Big4越耐、升得越高級,就越來越難走出去。(當然久保亦有做過唔少10年Big4,人工有加無減出去做Controller、Director的case)Grace當時要求嘅價位有少少唔合理,因為客戶的出Offer準則係以最近一年嘅人工去釐定,並唔係以「知道自己將來兩個月因為升職加薪加嘅人工去定」。客戶係冇可能Offer超過六萬比一個冇經驗但係知道自己會「升職加薪」嘅Grace,就算出得起錢,都over-budget。「有時真係要將心比己,你揀人時人都會揀你,要Make sense。」客戶對我說。相反,Peggy比較沒有那麼短視,她減了自己3%的人工,比客戶睇到佢有誠意去促成呢件事,因為佢知道失去嘅3%係未來半年Salary Review就可以追返,有好嘅機會梗係急急腳走入去先,蘇州過後冇艇搭。印象深刻佢嗰陣時同我講咗一句:“Every principle is destined to meet its exception.” 每個原則,都註定會遇到一個令它動搖的例外。

三年後,Peggy平步青雲,喺嗰間公司度做咗高層,蝕少少底換來了大嘅甜頭;相反,Grace雖然升職加薪,但係隨著年資同工資逐年增長,佢越嚟越難找到自己心目中的理想工作,因為市場大部份的工作都需要Commercial工作經驗。最後,搞到要減自己30%人工去做低一級的工作才可以出走,雖然結果一樣可以離開,但係浪費左時間同青春,如果Grace當初肯睇遠少少,或者結果就變成好唔同。

  • 久保每次Interview求職者嘅時候,都會問佢哋:「錢、工作性質、銜頭和Career Path點樣去分先後?」問呢條問題可以知道其實佢哋最重視嘅是什麼,再同客戶反映。當Candidate見完工之後,我亦會叫佢哋打分,10分為滿分,問Candidate會俾幾多分呢份工作,如果比8分咁剩返嗰2分扣喺邊度?係地點?公司環境?同上司嘅化學作用?定係工作性質?一開始就知道佢哋想要啲咩,就可以慢慢响個過程入面Manage雙方的期望,將落差慢慢收窄,從而到最後去順利完成一個deal。

以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。

Look out for further updates on our Facebook fan page!