【Omicron】同事中招 老闆仍要求返工 網民:返少一日會執笠?

【Omicron】同事中招 老闆仍要求返工 網民:返少一日會執笠?

雖然疫情持續,每日確診數字上升仍未見頂,但很多公司都配合政府政策,安排員工在家工作(Work From Home,WFH)以減少傳播機會。不過,卻仍有一定數量的公司未懂策定人道政策,使員工無所適從,感到無奈⋯⋯

延伸閲讀:【疫下創業】研製可重用殺菌口罩 洗200次仍有功效!創辦人:殺菌只需1秒! 

有網民在社交平台專頁「扮工室Online」上發問,指:「有冇人公司有同事中咗,老闆都要你哋返工?」當大家以為這是常識問題,豈料原來有很多公司的老闆都不當Omicron是一回事,完全沒有考慮傳播風險,覺得員工在公司工作才是最重要⋯⋯大家的公司有甚麼的抗疫安排呢?你是幸運的一群,還是不夠幸運的一群?

 

即睇網民回應:(按圖了解)

網民:「其實中咗,私家醫生唔睇你,公營醫療系統睇你唔到。無醫生紙請唔到病假,一係扣AL一係no pay leave 。盡公民責任就話自行家居隔離,你中咗無醫生紙唔返工,公司真係可以當你曠工⋯⋯(唔知有冇理解錯)」

網民:「重點中咗係無任何通知,最多得個初步陽性紀錄,就算係有電話打嚟話有編號,公司又話上網搵唔到資料﹐唔知係咪老作⋯⋯」

網民:「照返,返到去傳畀老闆,實行同公司上下一心齊與病毒共存。」

網民:「自己檢測中都冇用,一日政府嗰個唔出嘅話都冇證據可以唔返工, 政府個報告話要等五至六日啦,呢段時間去返工啊,都傳晒畀人啦!最慘就算有政府個肺炎報告,公司都只可以放大假,唔畀病假。」

網民:「大把啦,唔返一日好似會執笠咁!」

網民:「好多老闆睇中咗而家政府話屋企人先係緊密接觸者呢樣嘢,但又唔諗吓正常一個打工仔, 一日24小時,其實有一大半時間喺公司。」

網民:「基本嘢,我個女前日中咗,到而家都無政府人員理過我,我開工個地盤仲話檢測兩次陰性可以照開工,我而家全家發緊燒,過兩日我會再落街做檢測,政府從來無提供過藥物醫療食物,只有在家自救同等自己被傳染。」

網民:「有阿。仲要喺公司做埋檢測,冇事嘅繼續返。」

網民:「公司中3個都要返呀!只係安排咗第二日消毒,但對人體無害,所以請按時返工,不過都隔日WFH嘅,仲可以早放兩個鐘,算係咁。」

網民:「我公司都係,仲要唔安排消毒淸潔,仲要唔出聲話畀其他同事知,扮冇事咁。」

網民:「如果我公司係咁,我老細都會要我哋返,只會講句大家小心啲,但佢自己已無返公司。」

網民:「大把啦!仲話去做完檢測唔使等報告直接返工,然後個個同事除晒口罩喺公司食晏,咁有咩分別?但老細自己又唔返工。」

網民:「乜呢個世有嘢阻到香港人返工嘅咩?」

 

如果可以多一番體諒
其實有做香港人真的很辛酸,要配會公司政策,而公司又要配合多變的政府政策⋯⋯有不少網民都分享自己公司如何對待員工,作為員工的壓力其實都很大,一方面擔心難以為生,一方又擔心自己傳染家人。如果作為老闆的,可以多一番體諒,相信可以減輕大家一點壓力,

有網民表示:「好多老闆睇中咗而家政府話屋企人先係緊密接觸者呢樣嘢,但又唔諗吓正常一個打工仔, 一日24小時,其實有一大半時間喺公司。」亦有網民指沒有醫生紙,難以請病假,但都有網民指,有公司採取較彈性的做法,讓員工拍下快測結果和當天日期,就可以當作病假。

疫情期間很難捱,希望員工和公司都可以一同捱過去。
 

延伸閲讀:【NGO熱話】老闆確診 太子女翌日照返工!員工:可唔可以有返啲常識⋯ 

延伸閲讀:【疫下創業】研製可重用殺菌口罩 洗200次仍有功效!創辦人:殺菌只需1秒! 

延伸閲讀:【疫下新常態】室內設計與VR結合 3D網上商店加強網上營銷 

延伸閲讀:【人物專訪】一種香水一個故事 以香味盛載回憶與情感 

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Jobs You Maybe Interested In

刊登招聘廣告