【Appraisal】公司賺咗錢但要留做儲備 所以冇花紅、冇加薪 員工:年年都咁講⋯

【Appraisal】公司賺咗錢但要留做儲備 所以冇花紅、冇加薪 員工:年年都咁講⋯

每年到Appraisal(年度評核)的時候,各位打工仔都會想盡辦法向上司爭取升職加人工吧?最緊要認同和肯定自己的貢獻!不過,每一年都是一場員工與公司之間的角力戰,員工落力的爭取,衰公司則會想盡一切藉口婉拒員工⋯⋯

延伸閲讀:【疫下創業】研製可重用殺菌口罩 洗200次仍有功效!創辦人:殺菌只需1秒! 

有網民在社交平台專頁「扮工室Online」上分享自己遇到的Appraisal經驗,不少網民看畢後都感到氣憤難平!「Appraisal實例︰你唔好睇公司今年賺咗錢,其實賺咗嘅係應付來年儲備,所以今年唔好諗加薪同花紅,多啲為公司着想!」

即睇網民回應:(按圖了解)

網民:「好多依啲公司⋯⋯」

網民:「年年都係咁講,即唔使加啦!」

網民:「咁難諗嘅理由都畀佢諗到!」

網民:「記住為公司死為公司亡啊!」

網民:「咁邊一年唔使應付來年?就係冇來年!」

網民:「咁我唯有搵間會為我着想嘅公司,再見!」

網民:「公司年年都會為來年做預算!」

網民:「咁咪即係永遠冇得分享成果囉?每日咁多挑戰,日日都要儲備㗎啦!」

網民:「叫老闆分咗先啦,仲諗來年?香港依家大多數公司都準備收皮㗎啦,過到下個月再講啦!」

網民:「你唔好睇員工今年請咗幾多日,其實休息咗嘅係應付來年工作,所以今年唔好諗減薪同炒人,多啲為公司着想!」

網民:「從來打工唔會同公司講感情,一就一,二就二,賺咗唔分就睇份工好唔好做,好就就做住先,唔好做就搵方法叫佢炒自己。」

網民:「多啲為公司着想,咁邊個為員工着想?」

網民:「經濟好時:成本高,不加人工;經濟差時:冇生意,不加人工。」

 

令員工心淡
網民都感到很心淡,認為事主公司想出如此的理由,是在當員工傻的嗎?有網民表示:「多啲為公司着想,咁邊個為員工着想?」、「經濟好時:成本高,不加人工;經濟差時:冇生意,不加人工。」對公司很失望,亦有網民覺得應該找一間為員工着想的公司,更有網民指:「從來打工唔會同公司講感情,一就一,二就二,賺咗唔分就睇份工好唔好做,好就就做住先,唔好做就搵方法叫佢炒自己。」

其實在適當的時候加人工和升職,對員工來說是一種公司對自己的實力認同,日後工作都會更上心和有效率,懂得與員工分享成果的老闆,才是做大事的人,因為他們的眼光遠大,不只着重於眼前的盈利,這才會令公司有更好的發展。所以,網民的話不無道理,公司的福利正正就是公司或老闆的經營方針,如果公司如此吝嗇,員工考慮其他出路也是一個不錯的選擇!

延伸閲讀:【職場熱話】老闆Zoom開會規定所有人開鏡頭令員工苦惱 大家點睇? 

延伸閲讀:【疫下創業】研製可重用殺菌口罩 洗200次仍有功效!創辦人:殺菌只需1秒! 

延伸閲讀:【疫下新常態】室內設計與VR結合 3D網上商店加強網上營銷 

延伸閲讀:【人物專訪】一種香水一個故事 以香味盛載回憶與情感 
 

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Jobs You Maybe Interested In

刊登招聘廣告