【在家工作】下屬日日都問幾時可以WFH 網民:根本WFH係24小時on call⋯

【在家工作】下屬日日都問幾時可以WFH 網民:根本WFH係24小時on call⋯

疫情嚴峻,每日確診數字上升,香港醫療系統超出負荷,不少病人在戶外地方面對嚴寒和惡劣的天氣等待入院,實在令人心痛。而很多企業和公司都紛紛讓員工在家工作(Work From Home,WFH),減少人群聚齊,為傳播風險出一分力。不過並不少每個行業都可以WFH,如果下屬不停追問可否WFH,大家會怎樣應對?

延伸閲讀:【疫下創業】研製可重用殺菌口罩 洗200次仍有功效!創辦人:殺菌只需1秒! 

有網民在社交平台專頁「奴工處」上投稿分享,指每日都被下屬煩擾,問能否在家工作:「個下屬每日都問我有冇得在家工作,我又何嘗唔想?請示過老闆,但老闆唔畀。我已經同個同事解釋得好清楚,老闆唔批我冇偈,佢係都要日日追住我嚟問,真係好討厭⋯⋯連星期日都打嚟追問我!真係痴線!」

面對如此纏人的下屬,連放假都要被其騷擾,可以怎樣做才好?不過,亦有網民無奈直言,到可以在家工作時,下屬就會明白到WFH的苦況⋯⋯

即睇網民回應:(按圖了解)

網民:「星期日都問咁癲⋯⋯」

網民:「如果你試過 work at home 嘅話,我諗畀你再選擇多次都唔會再 work at home。根本 work at home 就係 24小時 on call。」

網民:「畀大老細個電話佢囉!又唔係我批,關我咩事?佢夠薑打去大老細度問嘅,我好歡迎㗎,話唔埋畀佢fight到!」

網民:「星期日放假都喺屋企做嘢,咪WFH緊囉!」

網民:「叫佢自己出信申請WFH!」

網民:「WFH但係喺屋企唔使做就好,要做嘢嘅仲慘過返公司。」

網民:「但其實今時今日咁嘅疫情真係要勸吓啲老細!有啲返Office嘅有同事中咗,最後咪又係要WFH。」

網民:「來電轉駁去老細個電話度。」

網民:「禮拜日問嗰時直接同佢講,話同我講無用,自己諗辦法啦。」

網民:「叫佢係老細面前打兩個乞嗤,又呻下鼻,睇吓會唔會有轉機?」

網民:「好簡單,搵過另一個唔會煩住你嘅人做你下屬;另一面方面,放過呢個想WFH但無得WFH嘅人,等佢自由出去搵啱佢嘅公司。」

 

WFH好與壞
很多網民都教事主一招了結下屬:「禮拜日問嗰時直接同佢講,話同我講無用,自己諗辦法啦。」更建議該下屬可以自己去信大老細,申請要求在家工作。

但其實WFH真的是夢寐以求的安排嗎?有網民表示:「如果你試過 work at home 嘅話,我諗畀你再選擇多次都唔會再 work at home。根本 work at home 就係 24小時 on call。」其實在家工作雖然可以減省交通、整理儀容等時間,不過並不是每個人的家都適合長時間工作,有時與家人於同一空間相處得太久就難免會有磨擦,畢竟他們不熟悉你的工作模式,可能會在你開會時根你說話,又可能在你參與重要對話時吸塵⋯⋯

你喜歡WFH嗎?

延伸閲讀:【職場熱話】搵工VS辭職 邊樣難度高啲?大家會點揀?

延伸閲讀:【疫下創業】研製可重用殺菌口罩 洗200次仍有功效!創辦人:殺菌只需1秒! 

延伸閲讀:【疫下新常態】室內設計與VR結合 3D網上商店加強網上營銷 

延伸閲讀:【人物專訪】一種香水一個故事 以香味盛載回憶與情感 

延伸閲讀:【聖誕節】Speed Dating活動種類多 整蛋糕、郊遊 最受歡迎竟然係… 

延伸閲讀:【聖誕節】Speed Dating定用交友App好? 最多單身職業係工程師、醫生…… 

 

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Jobs You Maybe Interested In

刊登招聘廣告