【職場謊言】同事為整衰上司扮患情緒病 打工仔︰覺得佢好恐怖

【職場謊言】同事為整衰上司扮患情緒病 打工仔︰覺得佢好恐怖
香港人壓力大,無論工作還是照顧家庭,都需要投放不少心機和時間,長期令精神繃緊,假若無法釋放壓力,容易患上情緒病。最近讀者GiGi分享了一位公司女同事K小姐的故事,由於K小姐工作效率不佳,經常遲到早退,令部門主管感到十分不滿,曾在同事面前當眾責備K小姐,K小姐懷疑心有不甘,假扮有情緒病及欲控告部門主管,令事件越弄越麻煩…

按圖了解整件事的始末︰
讀者GiGi分享︰「K小姐都算係我哋部門資歷較深嗰個,不過其實佢都只係做咗5年左右。5年都係資深,原因係我哋公司嘅流失率其實好高,可能係人工唔高,又多嘢做,所以好多人做一排就走。同事都知㗎,公司養咗好多懶人,基本上公司唔炒人,等啲人自動流失。老闆個想法係,啲人走咗咪請過囉,而家個市又未去到請唔到人,佢完全唔驚有工無人做。K小姐可能係恃住公司唔炒人,咁多年嚟都無咩貢獻,成日返工等放工,得閒就喺Office同個仔講電話。

有次我阿姐畀咗個客K小姐跟,可能佢平時懶開我唔知啦,佢跟到甩晒。有好幾次個客仲直接打嚟同阿姐投訴,其實阿姐都幫K小姐頂晒。阿姐見K小姐再係咁做嘢好影響公司運作,咪直接走去K小姐個位,話佢成日遲到早退都算,仲跟甩個客啲嘢唔得囉。大家見到K小姐當下個樣已經唔係好順,但無諗過過幾日之後…K小姐拎咗張醫生紙返嚟,話阿姐當日當眾鬧佢,搞到佢精神緊張,仲有啲抑鬱症狀。佢仲諗住拎呢張醫生紙畀老細睇,想老細因為呢件事鬧阿姐,或者直接炒阿姐。大家當下其實都覺得K小姐過份咗,平時見佢喺公司都無咩嘢,成日同個仔有講有笑。就算係佢被阿姐鬧完嗰兩三日,除咗係當下見佢條氣唔多順,基本上都無見佢喊過唔開心過。

我哋有同事有問過K小姐個狀況嘅,點知佢直認係專登同個醫生講話自己好唔開心,仲無任何抑鬱症狀!佢咁做,只係想報復阿姐當面鬧佢。大家當下都覺得K小姐好恐怖,唔明點解可以咁樣做…不過紙都係包唔住火,老細雖然收到K小姐嘅醫生紙,但係佢都唔太信K小姐真係有病。有次K小姐仲好衰唔衰,喺Pantry同老公講電話,大聲得滯畀老細咁啱行過聽到,言語間話佢精神無問題之類。老細聽到梗係火都嚟啦!最後佢Warn完K小姐,再勸K小姐自動離職。其實老細都算係咁啦,知K小姐有頭家要養,本身佢Hea底都唔理佢。但居然無嘢搵嘢
嚟搞,仲要講大話…勸佢自願離職已經好好㗎啦!」
因工作患上精神病 可否向僱主追討賠償?
根據《僱員補償條例》,若僱員因工作及在僱用期間,遭遇意外引致受傷,或患上該條例涵蓋的職業病而導致喪失工作能力或死亡,僱主即有責成向僱員作出賠償,但保障範圍並不包括由工作直接引致的精神疾病或精神損傷,因此僱員未必可以獲得賠償。

延伸閱讀︰【職場熱話】離職後 公司del晒所有自己參與嘅作品 網民:自己做嘅嘢一定要留底!
 
老闆迫員工主動辭職10大常用手段
以上K小姐的個案,是否有足夠理由令老闆勸自願離職,見仁見智。不過職場上,不少老闆都會因為想幫公司開源節流,迫員工主動辭職,從而避開賠償。究竟老闆迫員工主動辭職,又有哪10大常用手段?

按圖了解更多︰

延伸閱讀︰【職場文化】老闆鍾意挑撥離間員工關係 打工仔:連同事移民都唔畀Farewell

延伸閱讀︰【職場熱話】老闆大呼員工係公司最大資源 補充:因為公司最大支出係人工!
 

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Jobs You Maybe Interested In

刊登招聘廣告