【辭職學問】離開公司被老闆追問問題?打工仔無奈:我辭咗職啦

【辭職學問】離開公司被老闆追問問題?打工仔無奈:我辭咗職啦

離職就似與公司說分手,一封辭職信後,理應「老死不相往來」,偏偏有些老闆卻像恐怖情人般愛久纏不清。在連登討論區有打工仔就遇上「恐怖」老闆,明明已經辭職,但仍每天打電話給打工仔,希望他交代之前的工作進度,令人不堪煩擾,又不想令關係變差,影響往後在行內發展,於是向廣大網民求救。

按圖即看事主分享:

►最新【製造生產】職位空缺

辭職後被前僱主煩兼拖糧
後來事主表示舊公司仍未支付9月的薪金,不少網民都提醒他要注意一星期的期限,因為根據《僱傭條例》規定,僱主必須在僱傭合約終止後7天內支付尾糧給僱員。僱主如故意及無合理辯解而不依時支付尾糧給僱員,即屬違法。

一經定罪,僱主最高可被罰款HK$350,000及監禁3年。同時,僱主欠薪有可能要繳付利息,現時由法庭釐定之欠薪年利率約高達8%。

延伸閱讀︰【I人惡夢】返工被熱情女同事轟炸 女事主:佢把口好似冇停過咁,好困擾⋯⋯

不過僱傭合約並非歷史文件,過期後即可視若無睹,其實雙方終止合約過後仍有條款依然有效,打工仔離職後在法理上應該遵守,以免毀約而惹上官非。

按圖即看3個常見離職後仍然生效條款:

延伸閱讀︰【勞工法例丨試用期需知】Probation內可唔可以請病假?放假會扣糧?畢業生必知的試用期3件事 免受僱主剝削

►最新【人力資源】職位空缺

所以合約簽訂前要注意條款細則,每間公司也會依據自身業務需要為其僱員制訂聘用合約,下文會介紹當下僱傭合約的常見部分。

按圖即看12個僱傭合約常見部分:

延伸閱讀︰【公司假期】見工話有9日大假 入職之後話做夠1年先會有?網民:細公司就係咁孤寒!

延伸閱讀︰【薪酬趨勢】公屋人士搵幾多?3大類住戶入息中位數!差額高達$23,000?


最新專訪片︰

【星級斜槓族】19年港姐冠軍黃嘉雯力求代表作 無懼「行得慢」 努力做好自己望被看見 把握空檔學習寵物美容

 

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related News

  • 【轉工跳槽】拒絕Offer應否提及搵到工?HR咁樣講⋯

  • 【極品上司好難頂!】上司經常送禮請食飯然後勞役員工 同事差啲無埋條命同婚姻 網民:做人最緊要有底線 唔好公司叫你做咩就做咩!

  • 【政府工職位空缺2024】郵政署招聘運作助理員 只須中四學歷 月薪高達$15,251(內附入職要求、工作職責及申請方法)

  • 【求職面試】打工仔不斷見工 發現公司出offer同見工表現無關係?事主:面試in得好差,但竟然都畀offer我……

  • 【求職難】4成公司承認今年曾發布虛假招聘廣告!咁做嘅原因係咩?

  • 【辭職時機】月薪低於2萬!每年須出差4個月應否辭職?網民:快啲走!

  • 【求職平台|職位空缺】香港找工作如何入手?畢業生、失業及轉工人士必睇!5大免費求職平台資料一覽!

  • 【職辭照被鬧】打工仔已辭職 事後仍遭到上司大鬧特鬧!事主:更加確定當初遞信係無遞錯到!

  • 【見工面試】同一間公司10次面試都失敗!求職者百思不解!網民推測1個關鍵原因!

  • 【返工VS.讀書】細個想返工 出嚟做嘢先發現讀書嘅美好 事主慨嘆:成日以為讀書辛苦,其實根本就係呃自己

刊登招聘廣告
;
Follow CTgoodjobs for the latest career news, hot topics and recommended jobs!
Maybe Later Follow