【行業辛酸】IT人被叫整電腦 打工仔︰連上唔到網都關我事

【行業辛酸】IT人被叫整電腦 打工仔︰連上唔到網都關我事

曾經有網絡文字創作者寫過《我係做IT…不過我唔識整電腦》,當大家以為只是笑話,其實「受害者」大有人在。讀者「IT細粒嘢」投稿大呻由讀書至入行近6年,身邊的朋友和親戚不停問他「識唔識整電腦」、「點解上唔到網」等問題,而每次他表示自己「唔識」,就被反問「你讀IT都唔識?」,令他哭笑不得。

延伸閱讀︰【職場熱話】喺中小企做IT中大伏? 網民:小心打完齋唔要和尚

讀者︰每次見親都問 可唔可以放過我?
「一日做IT,一世都要被人叫整電腦」這句說話Sad but True...讀者「IT細粒嘢」表示自己就是其中一個例子,「由大學讀書開始,被我阿爸阿媽喺親戚面前,公開我讀邊一科之後,我班姨媽姑姐幾乎每次見親面,都唔會放過我,唔係問我點解電腦上唔到網,就叫我幫佢睇下部電話點解咁慢,有時連Backup都要我做埋,其實我做IT唔係乜都識架,最慘嘅係我一路用開Android,幾乎無用過iPhone,啲人次次都叫我幫手整iPhone,出去搵人整啦,我鬼識咩?!」

除了「IT細粒嘢」的親身經歷,不同行業的網民都曾被誤會,並於社交平台吐苦水,一起看看他們的故事吧。

延伸閱讀︰【讀者投稿】公司IT廢到嘔 同事:有問題fix唔到 淨係識用電郵整蠱人

延伸閱讀︰【IT職場】「IT狗」等於電腦維修員? 拆解行業三大誤解

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related News

  • 【在家工作】網民討論WFH應減薪!打工仔︰有返工冇收工 加3倍人工先啱

  • 【區區打工仔】觀塘返工塞車 食飯難搵位 打工仔:唔係住將軍澳都唔好返……

  • 【區區打工仔】觀塘區空氣好毒? 網民:睇醫生發現肺癌二期……

  • 【職場熱話】一人一件返工瘀事 網民:想放屁但唔小心放咗個濕屁

  • 【職場熱話】做事太上心 搞到唔開心 網民:間公司又唔係我嘅……

  • 【職場熱話】返工返到想自殺 網民:為咗一份工作 真係值得咩?

  • 【職場熱話】靚女見工有著數?網民大呻︰世界好現實

  • 【職場熱話】Email鬧笑話 對方下款寫「BR」 同事次次回覆都……

  • 【讀者投稿】平時睇得AV多都有用? 同事:嗰次我哋要憑認對胸認人……

  • 【職場熱話】 訂iPhone、睇AV 網民分享用公司電腦最離譜係做乜?

刊登招聘廣告

We use cookies to enhance your experience on our website. Please read and confirm your agreement to our Privacy Policy and Terms and Conditions before continue to browse our website.

Read and Agreed