【職場熱話】日日睇搵工App究竟正唔正常?網民:我一壓力大就會睇!

【職場熱話】日日睇搵工App究竟正唔正常?網民:我一壓力大就會睇!

搵工App似乎是每個打工仔在電話中必有的App,當你沒有工作的時候,就需要看搵工App;而當你有一份工作的時候,你同樣需要搵工App查看巿場上的其他工種!有沒有人每天都要看過搵工App才舒服呢?

延伸閲讀:【醫護熱話】前線護士自白 見好多病人病死凍死 好多同事情緒病都要照返工⋯

有網民在社交平台專頁「奴工處」上投稿分享道:「日日睇搵工App究竟正唔正常?定係我唔多鍾意而家份工?」不少網民都不以為意,覺得這是再正常不過的舉動!各為讀者又有沒有這個習慣呢?

即睇網民回應:(按圖了解)

網民:「睇吓有冇更多機會啫。」

網民:「重點係返工定放工睇。」

網民:「睇吓冇壞嘅,睇吓而家巿場上有咩工,畀自己知道仲有咩路可以走。」

網民:「我每一壓力大就會睇搵工App!見到仲有咩工可以轉,就會舒服啲。」

網民:「有時睇到啲job description,已經預視到可能差工,已經連apply都唔會喇。」

網民:「其實大部份香港人應該係唔鍾意返工。」

網民:「正常,我成日都睇又apply,人哋打嚟叫我見,我又唔想見。」

網民:「順便睇吓職場環境,見到有間公司成日出同一job ads都估到咩事。」

網民:「仲可以八吓前公司自己個位請到人未,利申:睇住前公司畀自己當時人工加咗成皮,半年都未請到人。」

網民:「了解一下市場環境有咩問題?」

網民:「得閒留意下睇下出面有咩位、要求點好正常啫。」

網民:「好正常,唔鍾意而家份工係好正常!」

 

居安思危
很多網民都覺得經常查看搵工App是正常的表現,更可以了解巿場狀況和自身的出路,未嘗不是一件好事,「順便睇吓職場環境,見到有間公司成日出同一job ads都估到咩事。」更有網民分享指,每看搵工App就可以抒緩壓力。

另外,其實查看搵工App都是一個居安思危的表現,除了留意巿場狀況,亦可以順便留意自身公司有沒有請人,如果看到自己的職位正在請人,那就要小心了⋯⋯

延伸閲讀:【醫護熱話】前線護士自白 見好多病人病死凍死 好多同事情緒病都要照返工⋯

延伸閲讀:【疫下創業】研製可重用殺菌口罩 洗200次仍有功效!創辦人:殺菌只需1秒! 

延伸閲讀:【疫下新常態】室內設計與VR結合 3D網上商店加強網上營銷 

延伸閲讀:【人物專訪】一種香水一個故事 以香味盛載回憶與情感 

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!
刊登招聘廣告