【職場熱話】同一行業做咗十年就好難轉行?網民:路係向前行!

【職場熱話】同一行業做咗十年就好難轉行?網民:路係向前行!

人很害怕迎接改變,因為當你習慣了一件事、一份工作,就會不自覺產生了安全感和依賴,而改變通常都是未知的,不知道會是好的改變還是壞的改變,所以大家才會不敢前行。不過,如果面對的是難以忍受的環境,裹足不前不會改善現狀,你又敢不敢踏出這一步呢?

延伸閲讀:【疫下創業】研製可重用殺菌口罩 洗200次仍有功效!創辦人:殺菌只需1秒! 

有網民在社交平台專頁「扮工室Online」上發文分享道:「當你做咗嗰個行業十年以上,就好難轉行⋯⋯」試想想,自己已經做了十年會計,還可以轉行當機師嗎?如果已經做了十年文員,還可以轉行做醫護嗎?做了十年空姐,可以轉行做飲食業嗎?種種的可能性,其實不會是零,有不少身為過來人的網民都紛紛分享經歷和感受。

即睇網民回應:(按圖了解)

網民:「忘記以前嘅嘢,路係向前行,一定得!」

網民:「通常係個人無信心轉居多,因為要由零開始。」

網民:「我轉到,睇吓自己可唔可以放低做咗十年個價啫。」

網民:「我中年轉行少咗四成人工,家家有本難念的經,總之同自己講冇咗份工唔會死,唔好等老細以為少少人工可以任意勞役人。」

網民:「無嘢係改變唔到,除咗生老病死!」

網民:「做咗十幾年設計,跳出舒適圈讀書轉咗做醫護,自己唔跳過出去都唔知自己可以行到幾遠。」

網民:「只喺你搵到咁多價位,重回起點喺一個抉擇嚟。」

網民:「問題係肯唔肯重新適應過咁解。」

網民:「我做咗8年旅行社,疫情下被迫轉行,好辛苦地轉咗兩份工,而家做食品公司sales。不過轉行絕對係非常艱難,老細覺得你係呢行冇經驗,會壓低你人工。香港人大家要加油!疫境求存!」

網民:「壓價就必然,我通常會同佢講:『我係under paid,但理解到因為你都唔知我係咩料,所以試用期後,我相信你會因為我嘅工作能力而畀返個合理嘅薪水。』」

網民:「我做咗十年飲食,30歲轉行去做電工學徒,邊讀書邊學,依家入咗大公司,生活好安定。」

網民:「轉份自己鍾意嘅工作,唔係壞事。」

網民:「我做咗11年sales、一嘢轉咗做診所姑娘4年、再一嘢轉咗做文員已6年。我覺得唔同年紀會有唔同想法,睇你敢唔敢行出嗰步。」

 

每個人身上都充滿可能性
很多人都會因為年紀和年資而限制了我們的選擇,覺得做了十年,自己已經老了,沒有學習和接受新事物的能力,但這其實只是自己求改變的心態不夠強烈。沒有事情是不可能的,有網民都分享自己不停轉工的經歷,有年輕的,有年長的,「我做咗一段時間保安,而家因為自己識揸車,我決定轉行去揸巴士。 我三字頭,現在巴士公司受訓中。」、「我做咗10幾年貨倉,轉咗廚房,由𡃁仔做起,都做咗10年多,可惜疫情關係,店執咗,現在又可能轉行啦!」

亦有網民幫忙分析事主的擔憂來源,可能是因為放不下十年以來的人工,可能是沒有信心重頭開始。這就需要你認真思考,可以改變現狀的方法和決心,要明白不踏出這一步,並不會有甚麼改變。要知道,每個身上都充滿可能性,就如電影《少年自讀日記》中的經典對白:「we are infinite.」。

延伸閲讀:【在家工作】公司安排WFH全程監視無私隱!員工:去廁所都要打卡⋯

延伸閲讀:【疫下創業】研製可重用殺菌口罩 洗200次仍有功效!創辦人:殺菌只需1秒! 

延伸閲讀:【疫下新常態】室內設計與VR結合 3D網上商店加強網上營銷 

延伸閲讀:【人物專訪】一種香水一個故事 以香味盛載回憶與情感 

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!
刊登招聘廣告