【ESG】牛角放題食客超浪費 老闆黃傑龍開聲撐員工罰款

【ESG】牛角放題食客超浪費 老闆黃傑龍開聲撐員工罰款

食自助餐或放題很常出現叫了大量食物,最後卻食不下,而浪費食物。日前有網民分享食牛角時,眼見隔籬枱食客埋單時餘下大量食物。當時負責員工擔心會被食客投訴,所以沒有提出罰單。叙福樓集團主席黃傑龍得知後表示,支持員工「揸正嚟做」。

延伸閱讀︰【農曆新年】盤點最多利市收的職業 保安、外賣員、速遞員賺到盆滿缽滿

有網民在Facebook專頁「O店O客之道 Hispitality Secret」投稿,分享在牛角Buffet用餐的經歷,網民發現鄰桌結帳時仍有大量沒有燒過的牛肉、豬肉、海鮮,全部都可以一疊疊工整排起來,十分浪費。

不少自助餐或放題都設有浪費食物時的按量罰款。然而當網民問到男職員有沒有罰錢時,男職員無奈地坦言沒有,「冇得罰嫁,罰完佢一陣又同公司投訴返佢態度差,最後錯嘅都係職員。」

網民A:呢啲一定要罰,浪費食物罪大惡極!

網民B:支持嚴格執行浪費食物的條款!

網民C:我係隔籬一定會岀聲幫口 一覺得有需要就寫定表揚email。

網民D:對無賴客,絕對要追究。

網民E:這種人周圍都有,食唔晒都唔想老闆賺到他一分一毫。

網民F:【又】同公司投訴,應該係之前因為咁畀人投訴過……慘。

網民G:一句你而家咩態度,贏晒。

網民H:好過份,碟碟肉都咁大碟!

網民I:其實可以照罰,投訴態度唔好但畀返呢張相同講返事原畀公司聽,估計可以投訴唔成立!

 

延伸閱讀︰與上司不和遞信辭職 對方一舉動令事主甘願留低

不少自助餐或放題都設有浪費食物時的按量罰款。然而當網民問到男職員有沒有罰錢時,男職員無奈地坦言沒有,「冇得罰嫁,罰完佢一陣又同公司投訴返佢態度差,最後錯嘅都係職員。」其他網民都對事件憤怒,批評食客是「大嘥鬼」,認為一定要有相應罰款。亦有不少人理解職員的無奈,在服務業員工很容易被為難。

經營牛角的叙福樓集團主席黃傑龍得悉事件後於社交平台表示,支持員工開罰單。他續指,正常吃不完少量食物,公司不會罰錢。然而像今次事件,客人明顯不合理地浪費大量食物,黃傑龍建議員工專業地向客人表示「要收返$20/g」,並可以拍攝相片同留下其他紀錄。對於同事憂慮會被客人投訴,他強調不會讓同類事件變成員工的錯,「絕對唔會『最後錯嘅都係職員 』」,更會向員工致敬,因他保護公司、保護地球。

洗碗工月薪達3萬?餐飲業各崗位最新薪酬大公開!

延伸閱讀︰去旅行搭飛機偶遇上司 仲得知「最高機密」!原來佢唔係XX?!

日資公司規矩多? 網民:遲到扣錢、衛生規格高

最新專訪片︰

【星級斜槓族】ViuTV女神沈殷怡棄律師入娛圈 自認變態喜歡考試 曾有一刻後悔入行?!

 

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【網絡熱話】打工仔糧尾慳錢必食 網民熱選茶餐廳10大午餐碟頭飯

  • 【職場英語】射波定真病都啱用!10個請病假理由及例句

  • 【職辭照被鬧】打工仔已辭職 事後仍遭到上司大鬧特鬧!事主:更加確定當初遞信係無遞錯到!

  • 【求職難】4成公司承認今年曾發布虛假招聘廣告!咁做嘅原因係咩?

  • 【投行排名】行內人士票選!頭25間最值得加入嘅投行!摩根大通排第17 艾維克排第2 第1名係OOO?

  • 【職場八卦】老細Send email唔小心串錯字 新同事竟然講出呢一句說話?網民:哇⋯⋯咁直接?

  • 【返工VS.讀書】細個想返工 出嚟做嘢先發現讀書嘅美好 事主慨嘆:成日以為讀書辛苦,其實根本就係呃自己

  • 【職場扮工】7成CEO扮識AI!為趕上潮流?管理層:「仿佛自己是一個騙子」

  • 【無良老闆】返工突然暈低發現身患大病 公司以經濟不景為由不再續約!網民:你返得合約工就預咗㗎啦

  • 【酷熱天氣】打工仔返工熱到發脾氣?近8成人曾因高溫想射波!員工喺夏天最想要咩福利?

Jobs You Maybe Interested In

刊登招聘廣告
;
Follow CTgoodjobs for the latest career news, hot topics and recommended jobs!
Maybe Later Follow