【見工面試】打工仔面試見足6輪 簡直係過五關斬六將⋯⋯網民:你係In CEO?

【見工面試】打工仔面試見足6輪 簡直係過五關斬六將⋯⋯網民:你係In CEO?

求職是個漫長的過程,由寄出履歷表、篩選、面試去到取錄都需要時間,當中最煎熬的一定是等待取錄結果。面試的程序變得越來越繁複,求職者更可能需要進行好幾輪面試,才能獲得取錄。

近日,有網民於連登討論區上發帖,指自己參與了6輪面試,感到身心疲累,更表示擔心最後會徒勞無功。

按下圖即睇事主分享及網民留言:

有網民覺得不可思議,表示6輪面試太多,十分煎熬;亦有網民分享類似經歷,認為繁複的面試步驟會嚇怕求職者。面試是求職的必經關卡,用以測試求職者的工作態度及能力,但過程又是否需要如此複雜和漫長呢?

到底幾多輪面試才算合理?根據《CNBC》的受訪者表示,以非管理職位而言,3到5輪面試是合理的。而面試變得拖杳的現象,亦能反映當前就業市場高度競爭的本質。

見工面試被問「你有咩優點?」到底點答先啱?按下圖即睇10個形容詞表現自己!

求職者注意!按下圖即睇面試中5個不能講嘅大話!

延伸閲讀:【求職面試】打工仔面試見足3個鐘 時間越耐越有機會?

延伸閲讀:【見工面試】Apply份工即收公司回覆!情況係咪正常?網民反問:咁嘅工你想返咩!

延伸閲讀:【見工面試】HR小動作可預測面試成功?扮友善?ꓳꓳꓳ走不掉?

延伸閲讀:【見工面試】見工試過講過乜大話?網民:不如問講過咩真話

超準MBTI魔法測試!你在魔法世界裡的16型人格是什麼? 
立即入嚟測試啦!!
👉🏻https://bit.ly/473SlY4

‼️畢業生assemble‼️
想話畀未來老細聽你想要幾錢人工?想知畢業生最喜愛公司係邊間?CTgoodjobs「2023年畢業生薪酬及就業調查」需要你嘅聲音,立即按此填寫問卷︰http://survey.ctgoodjobs.hk/surveys/index.php/593918


最新專訪片︰
【SHE Says】投身金融科技行業銳意改革創新 WeLab集團首席財務官林詩慧:我要成為一個像獵人的領袖

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【求職攻略】用ChatGPT求職易出事!可能令招聘人員覺得你份CV係假嘅?全因為1個理由!

  • 【見工面試】別再問「公司文化是怎樣」?專家教你3條必問題目!更了解公司有方法!

  • 【見工面試】HR堅持打電話約面試!全因1個理由?「我都唔想打畀求職者!」

  • 【投考ACO丨全年招聘2024】考咗3次ACO都失敗 事主究竟衰喺邊?一文睇清助理文書主任入職條件/人工/晉升/申請程序

  • 【見工面試】被面試官問「你接唔接受到要OT」 1個回答方式轉守為攻(附各類型企業回答範例)

  • 【見工面試男女衣著攻略2024】衣服顏色影響interview被取錄機會?HR投選最推薦藍色

  • 【見工面試】In完即請嘅都係伏工?網民傳授1招辨清!如果有呢個特徵似中伏?

  • 【職場熱話】見工成功有徵兆睇?面試官咁講獲網民贊同

  • 【推薦信|工作】見工畀Reference Letter最佳時機係?向HR提交推薦信的4大重點

  • 【求職攻略】見工面試被HR問「點解揀我哋公司?」 點答好?即睇3個完美答案

Jobs You Maybe Interested In

刊登招聘廣告
;
Follow CTgoodjobs for the latest career news, hot topics and recommended jobs!
Maybe Later Follow