【職場熱話】HR派錯糧單!! 發現下屬人工竟同自己相近 打工仔:接受唔到…

【職場熱話】HR派錯糧單!! 發現下屬人工竟同自己相近 打工仔:接受唔到…

為了效率、避免繁複的行政溝通,不少公司都會採用電子計糧系統。一些中小企仍習慣以人手處理,難免會出現人手錯誤。早前有網民在香港討論區發文,表示HR派錯糧單,令他意外得知下屬薪酬跟自己相差無幾,坦言難以接受。

延伸閱讀︰【職場熱話】出糧出少一毫子都去同老細理論!網民:欣賞佢為自己爭取!

 

按圖了解事主、網民分享:

事主:「HR每個月都會派糧單,上個月打開咗封糧單後,發現HR派錯咗我下屬張糧單畀我。我嗰張又唔知去咗邊,我懷疑去咗我下屬嗰度,佢睇完畀返HR。

我喺唔知嘅情況下,睇咗佢嘅人工,我發現原來佢人工只係低我好少好少……$300。

喺我眼中大家人工係差唔多……我下屬係碩士畢業,可能呢點都有影響。依家真係有少少想辭職……我唔係好接受到……可能下屬睇到我人工,見同佢差唔多都笑緊我……」

網民A:辭職加投訴人事部。

網民B:我都發現同我一個位嘅人,新入職、工作經驗比我少,但人工比我高。我有同公司反映,但冇用,所以我搵緊工。

網民C:覺得自己underpaid,就應該闖一闖。

網民D:我發現咗自己人工高過上司,不過我叫佢咪辭職,佢辭職我都唔做。因為我唔想過做埋佢嗰份。啲公司就係咁,做得耐唔等於多人工。

網民E:冇寫名咩?唔係你個名,你唔好拆啦。

網民F:公司請咗個新人嚟跟我,後來知道佢人工高我2成。其實都估到原因係我好耐冇轉工,所以人工追唔上,最後唯有自己轉工囉。

網民G:隱約公開所有人條數,迫上面加返你個差價!

網民H:人工雖然相同,但你職位高過佢啊。

網民I:我公司好多人薪水高過上司。

網民J:咩上司下屬?如果都係3年以下嘅散仔位,就唔使分得咁清楚,大家都仲喺起跑點。

對於萌生去意的事主,一眾網民指「魚唔過塘唔肥」,支持事主辭職。他們認為今時今日不轉工,薪酬難以提高,甚至會很快被同齡人、後輩超越。

今次事件源於HR派錯糧單,不少網民認為今次是人為失誤,建議事主要投訴。糧單屬於個人私隱,對於公司來說亦是機密,如果發現糧單不屬於自己,不應擅自打開。根據《個人資料(私隱)條例》列明,任何人未經資料使用者同意,而取得其個人資料,被視為罪行。

延伸閱讀︰【見工面試】面試官要求交出糧單!求職者大感無奈!HR過來人竟稱不見怪?

【職場熱話】無品同事偷睇糧單 周圍唱𢭃幾錢人工 網民提議:搵HR搞大件事

延伸閱讀︰【見工面試】上一份工嘅薪酬一定要講?網民:你有權唔講 佢有權唔請

【職場熱話】拎錯上司糧單 發現人工只係多自己$500!你會覺得點?


最新專訪片︰

【CEOTalks】無懼挑戰 積極與員工建立平等溝通橋樑 喆麗控股創辦人Joshua:創業如同一場馬拉松比賽 堅毅不屈的才能克服困難

 

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【見工面試】別再問「公司文化是怎樣」?專家教你3條必問題目!更了解公司有方法!

  • 【推薦信|工作】上司唔肯寫reference letter畀下屬 搞喊同事!網民:其實有另一樣嘢咪夠!

  • 【職場調查2024】近9成人曾遇無良老闆!最常見壓榨行為係?僅36%人受委屈立即辭職!

  • 【職場趨勢2024】打工仔酷熱天氣冇得唞!夏日工作天(Summer Fridays)面臨被廢?再度回歸5天工作周!

  • 【見工面試】點解HR偏好打電話約面試?網民推測係想考求職者呢樣嘢!

  • 【見工面試】HR竟然唔記得約咗Interview?事主慘呻:過程0尊重、浪費時間!

  • 【人力資源】打工仔剛入職感困擾!全因HR做1行為?事主:問都唔吓我⋯⋯

  • 【HR人工有幾多?】最新15大人力資源及行政職位月入中位數 HR究竟有咩做?淨係In人請人?即睇HR入行必備條件

  • 【見工面試】求職者抱怨面試太麻煩!奇怪要求多、職務、薪酬唔清楚!事主:等咗成個月咩都冇⋯⋯

  • 【職場熱話】打工仔嘆返工要上繳社交媒體帳號 方便公司監察員工 網民認證係真事:我同佢同一間公司!

Jobs You Maybe Interested In

刊登招聘廣告
;
Follow CTgoodjobs for the latest career news, hot topics and recommended jobs!
Maybe Later Follow