【職場熱話】啱啱開始學韓文就被老細指派同韓國公司合作 網民:佢都未驚你驚乜?

【職場熱話】啱啱開始學韓文就被老細指派同韓國公司合作 網民:佢都未驚你驚乜?

不少打工仔都因為疫情令生活苦悶,而開始學習很多興趣班,更有不少人選擇學外語,追劇更方便之餘,亦可為將來的旅行做好準備。而學得不錯的話,更有可能可以幫助到自己的工作!不過,如果只是初學,就被迫用上外語與其他外國公司溝通,這又會否有點吃力呢?

延伸閲讀:【職場英語】同事英文嚇死人?「To who it may concert」都寫得出?

有網民在社交平台專頁「奴工處」上投稿,指:「我啱啱開始學韓文,先上咗第一堂,跟住同老細傾偈講起,佢就叫我同韓國公司sell product,大佬我淨係識兩句喳……」老細可能只是開玩笑?不知道事主有沒有後悔甚麼都和老細提起呢?

即睇網民回應:﹙按圖了解﹚

網民:「老細咩料?」

網民:「全公司得你識兩句,已經係最叻!」

網民:「好快佢就會叫公司啲男同事同日本公司sell。」

網民:「畀啲信心自己,你老細都未驚,你驚乜?」

網民:「覆老細:『屙篤茄。』前公司有個口臭同事當眾無聊同我講:『Sa冷hey yo~』我都係咁覆佢。」

網民:「做咩要同老細傾偈,低調呀嘛。」

網民:「點解要同老細講咁傻喔?」

網民:「我有10年聽韓文經驗。」

網民:「故事教訓返同老細食飯真係唔好咩都講。」

網民:「所以唔好懶叻!不過sell product 可以講英文,可能老細畀個機會你練習oral呢!」

網民:「可能佢想畀機會你,不過下次練好啲先再同佢講。」

網民:「我之前學日文個上司又係咁。」

網民:「上完第一堂學到嘅兩句,應該喺上堂之前就已經識嗰啲嚟。」

 

網民勸別分享太多資訊
身邊總有些同事習慣分享過多的個人資訊,例如自己住哪一區、家中有甚麼成員、自己平時的興趣和技能等,如果合得來就當作聊天話題,如果對方根本不想聽,就令人覺得有點太煩人;很多網民都勸事主別與上司或老闆分享過多的個人資訊,「故事教訓返同老細食飯真係唔好咩都講。」

同時,都有很多網民開玩笑說,老闆竟向一個初學外語者委以重任乃大膽的行為,道:「畀啲信心自己,你老細都未驚,你驚乜?」

延伸閲讀:【職場英語】同事英文嚇死人?「To who it may concert」都寫得出?

延伸閲讀:【職場文化】小編大呻幾時開始要一手包辦所有事 網民:自從冇人尊重文字開始

延伸閲讀:【職場熱話】網民齊數公司奇怪規矩 口罩只可用某顏色、唔畀一齊食lunch

延伸閲讀:【職場兩性】男友呻工作不快 女友唔識點回應 網民教三大招數!

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Jobs You Maybe Interested In

刊登招聘廣告
;