新增法定假日

新增法定假日

小記和好友Ivy打算一起去行山,並正在商量出發日子。

Ivy:「忙咗一排,係時候去郊外鬆一鬆,幾時出發好呢?」

小記:「嚟緊5月8號星期日嘅佛誕,就係今年起新增嘅法定假日,不如就揀呢日出發啦!咁啱嗰日係我哋嘅休息日,老闆會根據《僱傭條例》規定喺之後安排補假。咁我哋就可以盡情去户外伸展吓!」

Ivy:「太好啦!嚟緊仲會新增邊幾日法定假日?」

小記:「乜你唔知咩?法定假日由今年起至2030年每兩年逐步增加到17日。除咗有今年生效嘅佛誕,仲有2024年生效嘅聖誕節後第一個周日、2026年生效嘅復活節星期一、2028年生效嘅耶穌受難節,同埋2030年生效嘅耶穌受難節翌日。」

Ivy:「咁你知唔知其他有關法定假日嘅安排有冇改變呢?」

小記:「冇變啊!《僱傭條例》規定,所有僱員,包括家庭傭工,不論佢哋嘅工作時數同服務年資,都可享有法定假日。如果按連續性合約受僱滿三個月,即連續受僱於同一僱主四星期或以上,而每星期最少工作18小時,仲會有假日薪酬。如果僱主要求僱員喺法定假日工作,僱主就要按條例規定安排補假,唔可以畀錢代替安排僱員放假。」

Ivy:「明白晒,等我上勞工處網頁睇吓《僱傭條例簡明指南》了解多啲先。」

資料來源︰勞工處

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Jobs You Maybe Interested In

刊登招聘廣告