【在家工作】公司安排WFH全程監視無私隱!員工:去廁所都要打卡⋯

【在家工作】公司安排WFH全程監視無私隱!員工:去廁所都要打卡⋯

不少打工仔都因為疫情嚴峻而被公司安排了在家工作(Work From Home,WFH)一段時間了吧?WFH就一定是天堂?可以節省交通時間,睡覺時間相對多一點?在家中更加自由自在?但有些打工仔就表示WFH比返Office更加辛苦,除了是工作量和工作時間可能比較多外,還因為管理層及老細的微管理毛病⋯⋯

延伸閲讀:【NGO熱話】老闆確診 太子女翌日照返工!員工:可唔可以有返啲常識⋯ 

有網民在討論區Dcard上以「WFH咁樣做會唔會誇張咗?」為題發文,分享自己公司對於WFH的處理,實在比返小學時更加嚴謹!他指:「見大家WFH咁爽﹐我表示好羨慕,我哋間公司煩到傻 !每朝9點前要喺個group度打卡,之後就zoom成日,痴線,係規定要開cam,去廁所都要喺個group度打:『14:03 xxx暫離去廁所』, 癲過返office!啲work from bed呀、做兩個鐘收工,完全冇經歷過!」

不少網民都因此而分享自己WFH的狀況,原來上司受微管理,是不受地域限制的!

即睇網民回應:(按圖了解)

網民:「又真係幾癲!」

網民:「WFH work到咁不如扮壞cam啦!」

網民:「真係好癲!我老細規定返工同開會前喺WhatsApp group打卡,入zoom開會再去chat box打多次卡,如果開會冇開cam就直接當冇返工,相比之下我覺得我老細好仁慈。」

網民:「其實zoom開cam頻率越高,電腦越易壞。」

網民:「返公司都唔會畀人全日mon實啦!」

網民:「係好恐怖,無晒私隱同人權,可以考慮報勞工處喎。」

網民:「痴線,返小學咩?喺公司都唔使去廁所舉手留名啦!」

網民:「我以前做call center,限制同事5 mins toilet,你over 10mins 會有人入廁所關心你,真心覺得好討厭,10至15 mins 係正常時間okay?」

網民:「咁真係慘過返工⋯⋯」

網民:「Work from bed everyday。」 

網民:「我都係WFH仲忙過返office。」

網民指慘過返小學
有網民對事主表示,連去廁所都要打卡報告,感到非常驚訝,並指:「返小學咩?喺公司都唔使去廁所舉手留名啦!」感覺連生理需要都沒有自由一樣,亦有網民分享道:「我以前做call center,限制同事5 mins toilet,你over 10mins 會有人入廁所關心你,真心覺得好討厭,10至15 mins 係正常時間okay?」亦同樣令人感到公司的苛刻。

其實遙距工作是將來的大趨勢,僱要要明白一點,員工在自己眼底下工作與工作效率是兩回事,不一定成正比,有時微管理更加令員工的生產效率減低。嘗試對員工多一番信任,提升兩者之間的關係。
 

延伸閲讀:【NGO熱話】老闆確診 太子女翌日照返工!員工:可唔可以有返啲常識⋯ 

延伸閲讀:【疫下創業】研製可重用殺菌口罩 洗200次仍有功效!創辦人:殺菌只需1秒! 

延伸閲讀:【疫下新常態】室內設計與VR結合 3D網上商店加強網上營銷 

延伸閲讀:【人物專訪】一種香水一個故事 以香味盛載回憶與情感 

延伸閲讀:【聖誕節】Speed Dating活動種類多 整蛋糕、郊遊 最受歡迎竟然係… 

延伸閲讀:【聖誕節】Speed Dating定用交友App好? 最多單身職業係工程師、醫生…… 

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Jobs You Maybe Interested In

刊登招聘廣告