【行業辛酸】失業五個月終有Offer 人工$12,500做文員一腳踢 打工仔︰唔想做

【行業辛酸】失業五個月終有Offer 人工$12,500做文員一腳踢 打工仔︰唔想做

失業率維持高企,想搵份好工並非易事,但新工的工作量和薪酬待遇未如理想,你又會否選擇做下去?有打工仔表示自己已失業5個月,最近終於獲某公司聘請當文員,可是人工和工作量不似預期,除了薪金比上一份工差$3,500,現在上班還要一腳踢,令他考慮是否應該辭職。

按圖了解打工仔的辛酸史︰

延伸閱讀︰【家庭關係】30歲兒子月入一萬幾借錢過活 爸爸︰立平安紙留層樓同資產畀佢?

每日都想辭職VS有工返已經好好?打工仔好痛苦︰做得好唔開心
打工仔要返一份自己不喜歡的工作,除了無動力上班之餘,更可能會影響情緒。之前有人在網上討論區,以「返工好唔開心,想辭職但唔辭得」為題發帖,引來不少網民同感,有人鼓勵樓主先調節情緒,「錢係搵唔晒架」,別因為工作令加重精神負擔。

按圖了解打工仔的故事︰

延伸閱讀︰【讀者投稿】家人及女友均在公營機構返工 打工仔大呻:佢哋永遠唔明私人市場工作辛酸!

超準心理測驗 一分鐘搵出你的壓力來源︰

延伸閱讀︰【絕世好老闆】月薪加$500工作量倍增 打工仔鬧爆︰自此無準時收工

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!
刊登招聘廣告