【職涯規劃】工作久了意志被磨滅 打工仔:每日都想辭職

【職涯規劃】工作久了意志被磨滅 打工仔:每日都想辭職

有沒有發現,最近失去工作意志,每天都不想起床上班?有沒有發現,即使工作排到密密麻麻,也提不起勁幹活?讀者Janice分享自己的工作近況,她發現在職場打拼8年,越來越找不到工作的動力,懷疑自己究竟是入錯行,還是剛畢業的那種意志和拼搏,隨時間被磨滅,甚至她有衝動裸辭,只為放一個悠長假期放鬆自己,但因生活開支和照顧家人的責任而卻步,令Janice越做越灰,更懷疑自己患上抑鬱症。

按圖了解讀者Janice的故事,看看有否令你產生共鳴︰

讀者Janice︰「唔經唔覺,原來自己踏出社會已經8年。當初我仲記得,啱啱返工好有衝勁,咩都想做到最好。工作頭幾年好搏,唔計較OT,唔計較人工低,只係想打好個底,為日後鋪路。但去到近幾年,呢顆咁熱血嘅心,隨住時間而熄滅。逐漸發現自己唔想再咁搏命,每朝都唔想起身返工,就算起咗身,都好想Sick Leave。唔知幾時自己意志被磨滅晒,返工無動作。最近我好有衝動想辭職,畀自己放一個悠長假期。就算無得去旅行都好,我都只係想放下空,畀返多啲休息時間自己。我唔想而家只係為生存,而無咗生活。但一諗到有屋企人照顧同埋生活費,我又好怕唔返工就影響好大。始終屋企得我一粒女,而且爸爸早幾日過咗身,媽咪都無做嘢。

其實我壓力都幾大,近呢幾個月我仲Feel到自己情緒有啲波動。我唔想自己去到爆煲先處理,我又唔敢同身邊嘅朋友講。畀著大家,你哋又會點揀?」

延伸閱讀︰【網絡熱話】35歲高層同事有幾層樓揸手 係人生贏家?打工仔自卑︰個天好唔公平

十大職業倦怠症狀 測試你中了幾多項!
世界衛生組織在2019年正式將職業倦怠(Burnout)視為一種疾病,定義為「長期無法排解工作壓力而導致的症候群」,是一種普遍的職場現象。患者主要出現三個病徵,包括有能量枯竭的感覺、對工作抱有消極情緒、降低專業效能。服務性行業最容易產生職業倦怠,但甚少人向醫生求助,引致情況越來越嚴重,影響身心健康。

有網民列舉出十大職業倦怠症狀,快點測試自己中了幾多項:(按圖了解)

 

延伸閱讀︰【家庭關係】從小到大跟兄弟姐妹比較 打工仔自言壓力大︰永遠睇死我

延伸閱讀︰【香港生育問題】細妹生B後無人湊 家姐嬲爆妹夫無錢︰大安旨意我工人姐姐湊!

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related News

  • 【職場文化】計劃報復性跳槽?台灣調查:超過9成打工仔考慮農曆年前轉工

  • 【網絡熱話】後悔太盡力返工?打工仔奉勸後生仔︰出8成力乜都夠!

  • 【職場熱話】裸辭後失業4個月 舊公司邀請回巢幫手 打工仔:食回頭草VS堅守尊嚴?

  • 【離職面談】員工辭職必先解釋原因?HR拆解做Exit Interview嘅3個大目的

  • 【職場熱話】打工仔應否為工作搏命?網民:但求心安理得

  • 【職場心理】疫情使人失去工作熱情?台灣調查:近9成人考慮過辭職

  • 【HR必知】員工離職前 必問的12條問題

  • 【職場熱話】為生活辭職轉工 打工仔不捨到哭 網民:好老闆可遇不可求

  • 【職場健康】辦公室空氣差 或會影響員工認知

  • 【職場熱話】10招捱到Last Day 被炒後做過最狠毒係......

刊登招聘廣告