【職場辛酸】公司每逢過年都會派花紅 部門上司怒斥打工仔:你有咩資格拎?

【職場辛酸】公司每逢過年都會派花紅 部門上司怒斥打工仔:你有咩資格拎?

企業為激勵士氣,大多都會派發花紅獎勵對公司有貢獻的員工。這本應是開心事,但是當遇到變態上司對你言語攻擊,怒斥你「冇資格拎」時真的會令人感到不被尊重!近日,有網民於Facebook 專頁「奴工處」上投稿,指公司每逢過年都會派兩、三千元當作花紅,而每年部門的「精神病阿頭」都會怒斥打工仔:「你有咩資格拎?你唔覺得慚愧咩?」令打工仔覺得自己被冒犯,大為反感!

即睇網民留言:

這位「精神病阿頭」的行為惹來不少網民評擊,直斥此舉「冇禮貌」,建議打工仔起來反擊;亦有人表示「有個咁嘅阿頭仲慚愧」,認為上司此舉十分「冇腦」。在職場上,遇到好上司可以說是可遇不可求,如果不幸遭到上司打壓、説話帶侮辱成分可以說是十分頭痛!網民則教路打工仔要適時表達自己的感受,不要選擇妥協默默忍受。

按下圖即睇上司10句乞人憎口頭禪,你又聽過幾多句?

►最新【銷售 / 顧客服務 / 業務發展】職位空缺

►最新【科學 / 實驗室 / 研究及開發】職位空缺

原來每間公司的企業財政年度都各有不同,按下圖即睇香港企業主要採用的4類財政年度。

延伸閲讀:【職場熱話】出完花紅逼員工捐款 事主:以道德之名行綁架之實!

延伸閲讀:【年終花紅】打工仔攞完花紅即辭職 八卦同事籲「回水」


最新專訪片︰

【SHE Says】打破職業性別刻板印象 平衡領袖、媽媽身分 滙豐香港首席資訊科技總監Charlotte:我有克服所有困難的自信

 

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related News

  • 【薪酬討論】年資越長薪酬越高?網民:薪酬應同能力掛勾!

  • 【任職細公司注定無前途?】喺細公司做嘢唔會有運行 人工、福利、晉升機會根本唔及大公司好!網民:細公司純粹拎嚟做跳台!

  • 【電郵禮儀】打工仔唔同人講就直接Send Email叫人做嘢代表冇禮貌?網民:視情況而定!

  • 【2024年職業前景】大學生注意!呢5個職業前景最好 ESG策略師月薪可達10萬?

  • 【轉工跳槽】拒絕Offer應否提及搵到工?HR咁樣講⋯

  • 【極品上司好難頂!】上司經常送禮請食飯然後勞役員工 同事差啲無埋條命同婚姻 網民:做人最緊要有底線 唔好公司叫你做咩就做咩!

  • 【職場面試】00後有9個月工作經驗in Junior位 遭指責經驗不足、無法獨立工作 事主大呻:到底係咪要做夠一年先得?

  • 【政府工職位空缺2024】郵政署招聘運作助理員 只須中四學歷 月薪高達$15,251(內附入職要求、工作職責及申請方法)

  • 【求職面試】打工仔不斷見工 發現公司出offer同見工表現無關係?事主:面試in得好差,但竟然都畀offer我……

  • 【求職難】4成公司承認今年曾發布虛假招聘廣告!咁做嘅原因係咩?

刊登招聘廣告
;
Follow CTgoodjobs for the latest career news, hot topics and recommended jobs!
Maybe Later Follow