【職場辛酸】仲有兩日過試用期 突然通知已被解僱?事主:懷疑畀人拎嚟祭旗⋯⋯

【職場辛酸】仲有兩日過試用期 突然通知已被解僱?事主:懷疑畀人拎嚟祭旗⋯⋯

在成為正式員工之前,一般都需要經歷3個月的試用期。試用期是僱主用以觀察員工在工作上的表現,判斷他到底是否能夠勝任這份工作。近日,有網民於Facebook專頁「奴工處」上投稿,指自己於過試用期的前兩天突然被解僱。

打工仔分享,公司有一位「開國功臣」,在公司有一定的地位。最近,他因為一件事而得罪了客戶。事主表示:「個客公司內部開大會話會寫花我哋公司record,而仲有2日過試用期嘅我,完全冇出warning letter或口頭警告之下就喺今日突然被人通知因為performance唔好而唔過試用期,賠7日通知金即走。我懷疑被人祭旗,令開國功臣可以明哲保身。」

即睇網民留言:

網民不認同公司的處理手法,表示「出面好多呢種垃圾公司」,安慰事主不必介懷,認為及早離開反而是一件好事;另一部分的網民向事主作出理智分析,反問事主「個錯係咪可以完全同你冇關係先?」;亦有少部分的網民表示有過類似經歷,表示深感同情。大家又曾經發生過類似事件嗎?

按下圖即睇打工仔要知道試用期的3件事。

按下圖即睇網民熱選10大試用期內辭職的原因,公司無靚女即走?

延伸閲讀:【銀行熱話】決心辭職後發現死對頭主任遭解僱 50歲打工仔:想辭職最大嘅問題已經解決 仲辭唔辭職好……

延伸閲讀:【人工智能】裁員潮炒邊個由AI揀?逾9成HR借助軟件及演算法作解僱決策!

延伸閲讀:【被炒經歷】過年前被HR召見、遭同事冷落 網民:離開呢間公司係好事!

延伸閲讀:【家庭關係】慘遭公司解僱卻被父親奚落 事主:佢話我表現差先畀人炒⋯⋯

有新嘢‼️覆老細&同事唔使打字,有【CT打工仔秒回系列】WhatsApp Sticker即刻搞掂🥰
即刻撳入嚟下載啦‼️
👉🏻https://bit.ly/3XCqYyY


最新專訪片︰
【星級斜槓族】TVB綠葉王兼物理治療師林景程專訪 入行歌手夢碎一度想離巢 視周星馳及黃子華為世一偶像

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【薪酬討論】打工仔試用期後無加薪 批公司壓榨員工福利

  • 【被炒原因】老細一條死亡問題 打工仔即被判死刑!網民:懷疑點答都死⋯⋯

  • 【求職難】4成公司承認今年曾發布虛假招聘廣告!咁做嘅原因係咩?

  • 【職辭照被鬧】打工仔已辭職 事後仍遭到上司大鬧特鬧!事主:更加確定當初遞信係無遞錯到!

  • 【求職平台|職位空缺】香港找工作如何入手?畢業生、失業及轉工人士必睇!5大免費求職平台資料一覽!

  • 【辭職時機】月薪低於2萬!每年須出差4個月應否辭職?網民:快啲走!

  • 【職場英語】射波定真病都啱用!10個請病假理由及例句

  • 【返工VS.讀書】細個想返工 出嚟做嘢先發現讀書嘅美好 事主慨嘆:成日以為讀書辛苦,其實根本就係呃自己

  • 【職場扮工】7成CEO扮識AI!為趕上潮流?管理層:「仿佛自己是一個騙子」

  • 【投行排名】行內人士票選!頭25間最值得加入嘅投行!摩根大通排第17 艾維克排第2 第1名係OOO?

Jobs You Maybe Interested In

刊登招聘廣告
;
Follow CTgoodjobs for the latest career news, hot topics and recommended jobs!
Maybe Later Follow