兼職及暑期工須知

兼職及暑期工須知

就讀大學的Steve最近找到暑期工,他為了答謝小雲幫助他準備面試,就請她吃午餐慶祝。

Steve:「我上星期見工得咗,嚟緊下星期正式返工。」

小雲:「恭喜晒喎!等我考吓你,暑期工受唔受《僱傭條例》保障呢?」

Steve:「當然受保障啦!不論係『暑期工』或『非暑期工』,『全職』或『兼職』,只要屬於僱員身分,都可以享有《僱傭條例》所賦予嘅福利同保障。所以我哋入職前,一定要先分清楚自己係僱員定係自僱人士。」

小雲:「答得啱!咁你今次係用書面定口頭方式同僱主訂立僱傭合約?」

Steve:「我哋用書面僱傭合約。雖然口頭訂立嘅僱傭合約都受《僱傭條例》保障,不過梗係書面僱傭合約好得多啦。因為書面僱傭合約清楚寫低勞資雙方嘅權益同責任,可以減少不必要嘅誤解同糾紛,對雙方都有保障。僱員喺簽僱傭合約前,要了解清楚合約條款同細節,例如薪酬福利、工作時間同埋終止合約所需嘅通知期等。」

小雲:「果然好醒目喎!不過我都要提提你,除咗喺法例規定嘅特殊情況外,如果日後你想向僱主辭職,記得按照僱傭合約同《僱傭條例》嘅條款預先通知對方,唔係就要畀代通知金作為補償㗎啦。開工前記得上勞工處網頁,參考一下《暑期工僱傭條例須知》呀!」

資料來源︰勞工處

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Jobs You Maybe Interested In

刊登招聘廣告
;