【係咪無理解僱?】臨過試用期前一個禮拜 打工仔毫無預警地被即時解僱 事主:我到底衰咩?

【係咪無理解僱?】臨過試用期前一個禮拜 打工仔毫無預警地被即時解僱 事主:我到底衰咩?

在試用期內,僱主可以評估員工的工作表現和適應能力,以確定是否繼續僱用他。試用期通常都有一定的時間限制,一般都是3個月或6個月,在此期間,僱主及打工仔都可以評估彼此是否適合。

近日,有打工仔於連登討論區上發帖,指自己在試用期內無預警地被解僱。事主感到大惑不解,更認為這是無理解僱。

按下圖即睇事主及網民留言:

有網民質疑事主的工作能力,直言能力差的人大多自以為是,但實際上給同事帶來了額外負擔。其他網民則建議事主向前看,結果已成定局,重要的是知道自己的目標,保持樂觀的心態,尋找下一份工作。

但到底此事又是否等同無理解僱?根據《僱傭條例》第32K條,只要是正當理由解僱僱員,即視為「合理解僱」,其中包括經常遲到、於辦工時間醉酒及披露公司機密資料等。相反,如果打工仔被「不合理解僱」,一經定罪,僱主最高可被罰款10萬元。

按下圖即睇衰老細的6大特徵,遇到佢哋就自求多福喇!

Probation內可唔可以請病假?按下圖即睇畢業生要知道試用期的3件事。

延伸閲讀:【被炒原因】老細一條死亡問題 打工仔即被判死刑!網民:懷疑點答都死⋯⋯

延伸閲讀:【職場熱話】網民盤點「伏」公司特徵  無試用期 入職連續食OOO

延伸閲讀:【職場熱話】舊公司上司對工作能力讚口不絕 但新公司竟然要延長試用期?網民:延長試用期係想你自己辭職

延伸閲讀:【試用期】到底咩人先適合做Marketing?打工仔唔過Proba被上司勸轉行 事主:咁我到底啱做咩⋯⋯


最新專訪片︰
【SHE Says】打破職業性別刻板印象 平衡領袖、媽媽身分 滙豐香港首席資訊科技總監Charlotte:我有克服所有困難的自信

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【試用期內被解僱】返新工個半月 意外聽到自己將會被炒?事主:點部署?

  • 【再就業津貼試行計劃】勞工處鼓勵40歲或以上人士重投就業市場 最高可獲$20,000 一文睇清申請資格、申請流程及申請方法

  • 【勞工處招聘2024】「中高齡就業計劃」每月最高$5,000在職培訓津貼 即睇求職人士及僱主參加資格及津貼金額

  • 【政府工職位空缺2024】勞工處招聘二級勞工督察 只須中學學歷 月薪高達$45,650(內附入職要求、職責、面試、晉升階梯及申請方法)

  • 【Annual Leave】請假卻遭老闆「提醒」 打工仔嘆:佢話我放假影響公司運作成本⋯⋯

  • 【一返工即請假?】 試用期請假去旅行?點講先唔會留下壞印象 網民:收到offer嗰刻就要講!

  • 【公司裁員】去旅行期間收到公司裁員Email 發現名單上面有自己?! 事主:點解可以咁賤格!

  • 【2024轉工跳槽丨勞工法例】簽約後再接Offer等同毀約?律師︰留意僱傭合約生效期!試用期3大須知一覽!

  • 【中暑症狀|頭暈、發熱、想嘔】甚麼是中暑?與熱痙攣、熱衰竭有甚麼分別?預防中暑有甚麼方法?即睇勞工處最新「預防工作時中暑指引」

  • 【2024更新丨勞工法例丨通知期】試用期內辭職7日通知?點解打工仔被HR鬧曠工?人工又應該如何計算?

Jobs You Maybe Interested In

刊登招聘廣告
;
Follow CTgoodjobs for the latest career news, hot topics and recommended jobs!
Maybe Later Follow