【返工血淚史】屯門公路日日塞 網民︰識搭一定搭邨巴

【返工血淚史】屯門公路日日塞 網民︰識搭一定搭邨巴

屯門公路日日塞車是常識吧!相信居住屯門的打工仔,每天返工放工,都必為屯門公路塞車而煩惱。不過,最近有網民在Facebook群組「屯門公路塞車關注組」留言表示,與其每日都為塞車而頭痛,倒不如考慮邨巴,舒舒服服有位坐,更不用跟其他人逼巴士。各位屯門公路的苦主,你們又怎樣看呢?

延伸閱讀︰【返工血淚史】新界牛之苦!返工遲到常被鬧︰明知塞車唔早啲出門口?

屯門公路塞車情況嚴重 網民︰唔塞車先係新聞
隨著越來越多市民遷移至新界居住,於平日上班下班時間時,往返新界至九龍等多條公路及隧道,均出現塞車的情況。為了獲得即時的道路資訊,有人在Facebook發起「屯門公路塞車關注組」群組,讓各屯公苦主發洩和即時報料。自群組成立以來,每日都出現大量的帖文,足以證明屯門公路的情況嚴重。

日前,在晚上放工時間,屯門公路出現多車連環相撞,再現長長的車龍,有網民就認為,如果想返工放工減少遇到塞車的情況,可考慮改搭邨巴。根據政府運輸署的資料,已登記非專營公共巴士 (居民服務)的數目,截止2020年9 月共有1109架,當中屯門區就有60條線,從屯門各地往返九龍、新界及港島區。

按此了解更多屯門區邨巴路線

延伸閱讀︰【返工血淚史】日日返工放工都塞車 盤點3條最多交通意外的公路!

非專營公共巴士只有7,274輛,而在2019年的整體使用率高達72.1%,想知更多有關非專營公共巴士的資料,可查閱以下圖輯。

延伸閱讀︰【返工血淚史】馬鞍山變新塞車之城 打工仔:瞓醒幾次都未到九龍

 

⏩⏩  大把兼職、散工、前線好工等緊你!即用「搵工快」WhatsApp 搵工  ⏪⏪

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related News

  • 【屯門公路成日塞車|遲到要扣人工?】塞車遲到扣糧有冇違反勞工法例?勞工處咁樣講!

  • 【打工仔被炒】請病假去見工被公司發現!HR批打工仔無誠信決定即時解僱 網民:你下次都係請AL去見工啦!

  • 【任職細公司注定無前途?】喺細公司做嘢唔會有運行 人工、福利、晉升機會根本唔及大公司好!網民:細公司純粹拎嚟做跳台!

  • 【電郵禮儀】打工仔唔同人講就直接Send Email叫人做嘢代表冇禮貌?網民:視情況而定!

  • 【試用期內被解僱】返新工個半月 意外聽到自己將會被炒?事主:點部署?

  • 【極品上司好難頂!】上司經常送禮請食飯然後勞役員工 同事差啲無埋條命同婚姻 網民:做人最緊要有底線 唔好公司叫你做咩就做咩!

  • 【求職難】4成公司承認今年曾發布虛假招聘廣告!咁做嘅原因係咩?

  • 【政府工職位空缺2024】政府郵政署招聘兼職揀信組助理 中三學歷、處理一般文書職務 時薪$79

  • 【職場英語】射波定真病都啱用!10個請病假理由及例句

  • 【職辭照被鬧】打工仔已辭職 事後仍遭到上司大鬧特鬧!事主:更加確定當初遞信係無遞錯到!

刊登招聘廣告
;
Follow CTgoodjobs for the latest career news, hot topics and recommended jobs!
Maybe Later Follow