【辭職跳槽】千奇百趣嘅辭職理由 同事辭職竟然係因為⋯⋯ 網民:點解唔得?有咩問題?

【辭職跳槽】千奇百趣嘅辭職理由 同事辭職竟然係因為⋯⋯ 網民:點解唔得?有咩問題?

辭職理由林林總總,但大部分打工仔真正的辭職理由都不外乎與人工太低、不滿上司或同事及個人健康有關。近日,有打工仔於Facbook專頁「奴工處」上發帖,指同事離職竟然只是因為一樣瑣碎事,直呼此舉十分任性!

按下圖即睇事主分享及網民留言:

夏天天氣炎熱,遇上繁忙時間,車廂都迫滿打工仔。每個人都汗流浹背,更要忍受大家的「汗臭」味,的確十分痛苦。有網民表示感同身受,更與大家分享一些更「奇怪」的辭職理由。此外,有網民指辭職理由都是經過包裝的,因為大家都明白凡事留一線,日後好相見。即使對公司感到不滿都不需要「搲」爛塊面,將事實全盤托出,令人尷尬;亦有網民不認同這是個任性行為,認為每個打工仔重視的要素都不同,交通不便絕對可以是一個合理的辭職理由。

按下圖即睇5個轉工得體英文答案,唔怕被面試官問到口啞!

點解連離職都要面試?按下圖即睇10個有機會喺Exit interview中會問到的問題。

延伸閲讀:【轉工困惑】轉工後人工高但擔心遇上人事問題 網民:唔使擔心 因為周圍都一定有同樣煩惱

延伸閲讀:【職場壓力】轉工後壓力大到失眠 同事之間零溝通交流 網民:公司靜過圖書館真係好難頂!

延伸閲讀:【職場熱話】返新工做幾耐就要上手?網民:冇腦嘅話可以做一世都係一嚿飯⋯⋯

延伸閲讀:【見工面試】辭職準備返新工 卻被HR一鑊翹起!收返Offer全因為咁?

‼️畢業生assemble‼️
想話畀未來老細聽你想要幾錢人工?想知畢業生最喜愛公司係邊間?CTgoodjobs「2023年畢業生薪酬及就業調查」需要你嘅聲音,立即按此填寫問卷︰http://survey.ctgoodjobs.hk/surveys/index.php/593918


【SHE Says】努力打破性別定型 環聯亞太區數據科學及分析主管林蔚:普惠金融分析令更多人實現夢想

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related News

  • 【返工血淚史】搭車總有人大聲傾偈、播片 打工仔:想喺巴士補眠都唔得!

  • 【返工血淚史】行路25分鐘 VS 搭車35分鐘 打工仔苦惱︰點揀好?

  • 【返工血淚史】屯門公路「受害人」︰一人一個改善屯公塞車創意方法

  • 【職場理財】單身導致財務不穩定?26%單身女性指「單身太貴」有伴侶反而可以有助儲蓄!

  • 【辦公室會議】調查:4分3會議沒有作用 近5成人指會議是加班原因!

  • 【職場熱話】開會畀同事Challenge 事主:明明我只係個Junior⋯⋯

  • 【職場熱話】新工試用期只有1個月合理? 求職者:未來上司話我好適合份工……

  • 【職場熱話】打工仔嘆加班永遠無補水 網民:加班費係低級員工福利

  • 【薪酬討論】年資越長薪酬越高?網民:薪酬應同能力掛勾!

  • 【薪酬待遇】新入職同事人工高出呢個數? 網民:人比人,比死人

刊登招聘廣告
;
Follow CTgoodjobs for the latest career news, hot topics and recommended jobs!
Maybe Later Follow