【職場熱話】舊上司仍致電離職同事 網民教幾招應對

【職場熱話】舊上司仍致電離職同事 網民教幾招應對

辭職離開公司後,無論是業績、人事調動,少至換了一批新文具,舊公司的一切都與自己無關。近日有網民於討論區發帖指,離職後仍收到舊上司電話,查詢有關公司運作的問題,大感無奈。

【職場熱話】同事返工換拖鞋傳出異味 網民教幾招擊退對方
 

事主指出,其舊老闆經常致電給他,態度語氣極差。但無奈其從事工程業,行頭很窄,不想得罪人,只好說自己工作忙碌,稍後回覆,「啲嘢都算重要,但我走前已經同另外一條友交待好晒」。事主更直言「點玩佢好」,打算玩弄舊上司一番。

【網民職場Talk】不慎撞破上司與經理的不倫戀 網民感煩惱

有網民提議多項應對方法,「收顧問費」、「答一半唔答一半」、「專登答錯,口講口賠」、「扮電話留言,咇」、「講句我交晒畀呀邊個」、「答唔記得咪得」、「離咗職全Block舊同事是常識吧」、「半夜打畀佢,佢一聽就Cut線」。另有網民不解為何事主已離職仍重視舊公司的事務,「辭職仲答乜問題,佢自己身為上司可以有嘢唔知而要事後問返,佢都算失職」、「理得佢咩,同佢講有咩拜山講」。

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related News

  • 【職場熱話】邊打工邊旅行 可以毋須動用任何積蓄?

  • 【網民職場Talk】Keep住升職但工作不變?網民訴行業萎縮之苦

  • 【職場熱話】保飯碗有難度?90後被上司勸退原因係……

  • 【職場熱話】少女中獎即辭職 豪玩半年碌爆卡

We use cookies to enhance your experience on our website. Please read and confirm your agreement to our Privacy Policy and Terms and Conditions before continue to browse our website.

Read and Agreed