【職場熱話】新offer人工高20%!但預感間公司可能裁員、結業 事主:做不做好?

【職場熱話】新offer人工高20%!但預感間公司可能裁員、結業 事主:做不做好?

俗語有話「魚唔過塘唔肥」,轉工是打工仔獲得加薪的主要方法。同時,轉工亦可能為你帶來新的挑戰和風險。早前,有網民在香港討論區發文,表示自己得到新offer,新人工加幅最少20%,相當吸引。然而,事主判斷公司有機會裁員、結業,猶豫要不要轉工。如果你是事主,又會如何決定?

延伸閱讀︰【職場熱話】Big4打工仔成日OT 考慮減15K轉做國企:值唔值?

按圖了解事主、網民分享:

事主:「新offer人工高20%至30%,假期多1倍。但間公司面臨重整,有機會裁員結業,去唔去好?本人已經40幾歲,非專業人士、無家庭負擔,依家份人工超低,有時候覺得好委屈……」

網民A:年年轉到有人請,最多佢炒人,就再走。

網民B:佢面臨重整都請你,可能你係計劃一部分呢,唔使諗咁多。

網民C:今時今日有20%至30%,已經好唔錯,轉咗先講。

網民D:睇你係咩人,我嘅話一定追求穩定,職場、人工係次要。

網民E:個市好差,呢排好多公司都執笠,原本間公司唔係太大壓力就再做吓,萬一去到被裁員,你隨時失業幾個月。

網民F:唔好為咗幾千蚊加幅,攞份穩定收入去賭,除非你好有自信會搵到再下一份。

網民G:你無家庭負擔,又有積蓄嘅話,咪試一試。你返工都為錢,一個月多幾千,一年多幾萬啦。

網民H:兩份都唔好做,繼續搵份新。除非你話搵咗幾個月,淨係得呢間有機會,否則可以再試試。如果你份人工好似你講到咁低嘅話,咁樣隨便轉一份工,人工上調20%都唔係冇可能。

帖文隨即引起討論,一些人認為事主可以嘗試跳槽,畢竟人工升幅以現時經濟狀況來說很吸引,「今時今日有20%至30%,已經好唔錯,轉咗先講。」,即使未來數個月被裁員亦可以再轉新工。不過有其他網民反對,指事主轉工風險太大,隨時由有新工,變成失業人士。

新工作的薪酬、福利都更豐厚,現在對事主來說,最大的煩惱是新公司的重整。事主轉工前應考慮自己的風險的承受能力,自己有沒有足夠儲蓄生活,萬一真的裁員,可以生活多久。

事主需要判斷這一間公司是不是唯一選擇,審視自己能否再獲其他工作機會。同時參考過去經驗、同事意見,了解現公司未來有沒有機會上調薪酬。事主甚至可以就自己薪酬偏低一事,向上司反映,看看有沒有加薪機會,盡量達到雙方共贏的結果。

延伸閱讀︰【職場八卦】細數有咩契機令人覺得係時候轉工?網民:發現FG仲高人工過我嘅時候……

【職場熱話】一年轉一次工等於爛CV?網民:轉到工代表你勁

延伸閱讀︰【職場趨勢】4成管理層擬上半年轉工 留職僅加薪3%至5% 轉職加薪逾一成半

【見工面試】咩玩法?Offer彈弓手?!事主:乜而家請人咁兒戲?


最新專訪片︰

【金像獎背後】憑《年少日記》獲多個獎項提名 編劇、導演卓亦謙:時刻提醒自己不要心高氣傲!

 

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related News

  • 【網絡熱話】返工幾努力都無得升 打工仔感慨:接受自己係平庸嘅人

  • 【見工面試】向面試官提Expected salary 卻被嫌升幅太多?網民:想壓你價啫!

  • 【打工仔辛酸】一人一個返工壓力大徵狀!晚晚失眠、極不願意入公司門口、電話一響就焦慮……

  • 【薪酬趨勢2024】學歷與收入成正比?7大類教育程度就業人士每月就業收入中位數!

  • 【薪酬待遇】打工仔加人工 竟然只加得OOO?事主大怒:加完等於無加過咁濟!

  • 【職場熱話】打工仔要做陪審員 老闆一舉動隨時犯法!網民:叫你老細有咩留返同法官講!

  • 【職場文化】公司請唔到人有咩原因?網民:食飯得15分鐘、冇得準時收工…

  • 【HR人工有幾多?】最新15大人力資源及行政職位月入中位數 HR究竟有咩做?淨係In人請人?即睇HR入行必備條件

  • 【見工面試】答「期望薪金」小心4個地雷!呢步錯咗可能令你人工低於市價

  • 【4天工作周】4天工作日返10小時VS. 5天工作日返8小時 究竟點揀好!網民:梗係揀返4日啦!

刊登招聘廣告
;
Follow CTgoodjobs for the latest career news, hot topics and recommended jobs!
Maybe Later Follow