【網絡熱話】「返咗5年工 有冇人拎唔出5萬現金?」網民︰無債無咭數算叻仔

【網絡熱話】「返咗5年工 有冇人拎唔出5萬現金?」網民︰無債無咭數算叻仔

香港人生活水平高,想打一份工儲錢買樓,難度十分高。最近更有網民在討論區開Post,問「做咗嘢5年嘅人,有冇人5萬現金都拎唔出」,引起大家熱烈討論,不過大部分人都表示「無負債已經好好」、「欠5萬就大把」等等,甚至有人笑說「無父幹,要怪就怪我老竇唔上進,無留層樓畀我」,可見有不少人跟出Post網民的情況相若。

延伸閱讀︰【香港買樓】買唔起樓被親戚睇小 打工仔:有樓先叫成功?

頭5年工作難儲錢?網民︰半份糧係家用
剛踏出社會工作,大部份的打工仔都從低做起,除非你有專業技能,普遍的助理工作,月薪大概$15000左右,而亞洲人著重家庭觀念,因此打工仔都會部份人工當作家用,孝順父母養育之恩。不過,對初入職場的年輕人來說,頭幾年的職業生涯並不易過,就如網民今次出Post「 做咗嘢5年嘅人,有冇人5萬現金都拎唔出」,正正道中普遍年輕人的感受。

一齊看看網民怎樣說! (按圖了解更多)

延伸閱讀︰【公屋政策】輪候公屋要5.6年 打工仔幾錢人工先申請得?

戶口得10萬元 80後打工仔︰我係咪好無用
80後打工仔阿偉曾投稿表示,自己年過30歲,只銀行只得10萬儲蓄,被「自己係咪好無用」。他無法儲錢的原因,源自今年新冠肺炎疫情關係,令收入減少,而自己的開支又大,因此儲錢速度不進反退。

延伸閱讀︰【儲蓄理財】網民創水桶儲錢法 自製近$4萬年尾Bonus

延伸閱讀︰【自我增值】慳錢可以慳到買到樓?節儉網民分享儲錢心得

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!
刊登招聘廣告

We use cookies to enhance your experience on our website. Please read and confirm your agreement to our Privacy Policy and Terms and Conditions before continue to browse our website.

Read and Agreed