【網絡熱話】「帶飯返工年慳過萬去台灣」 網民:買餸唔使錢?

【網絡熱話】「帶飯返工年慳過萬去台灣」 網民:買餸唔使錢?

不少打工仔為了慳錢,都選擇帶飯返工。減少外出用餐,的確可以節省時間及金錢,不過是否可以儲大錢,則見仁見智了。日前,有網民在Facebook「公務員secrets」投稿,表示「在商業區食午餐,即使普通茶餐廳,碟頭飯加飲品,平均每餐起碼60元。假設每個月返20日工,一個月的午餐開支就近1,200元,每年大概慳到1.4萬,夠一家四口去台灣4天遊了。」有人看到此帖子,紛紛認為樓主「從未去過街市」、「買餸唔使錢?」,大呼樓主離地。

延伸閱讀︰【讀者投稿】媽媽級同事成日亂做媒人 女網友:搞到男同事怕咗我

「每年大概慳到1.4萬 夠一家四口去台灣4天遊了」
樓主的帖文提及「一個月的午餐開支就近1,200元,每年大概慳到1.4萬,夠一家四口去台灣4天遊了。」,有網民看到後,認同樓主的講法,「我以前公司包飯,我會叫多飯,然後留一半夜晚食…」,但大部分人都覺得樓主離地,甚至諷刺「真係要平,一日食一餐」、「光合作用仲慳」,一齊看看網民的精彩留言︰

延伸閱讀︰【兩性關係】男友約女同事睇戲食飯 女友:點解要講大話同男人去?

香港人的生活指數向來高,出街食飯使錢大,早前更有男讀者投稿表示,自己月入2萬多元,但跟女友拍拖2年來,每次都要男方全數付款,女友不願意AA制,「假如每餐大概$200,每個月就$2,400,仲要唔計佢得閒又話想食放題,有時又打邊爐咁,其實個個月幾千蚊,我真係儲唔到錢... 而家未結婚已經唔肯AA制,結咗婚一定要我養佢架啦,而且結婚啲錢一定要男方出,老實講,每個月人工得嗰兩萬幾,儲到幾多啫?!佢自己就成4萬一個月,咁都唔肯分擔吓!」令他無法想像日後結婚後的生活。

延伸閱讀︰【讀者投稿】女朋友月薪4萬 男友:佢搵得多過我 但唔肯AA制

延伸閱讀︰【讀者投稿】網民:女同事唔記得登出電腦 畀我發現佢同我男友……

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related News

  • 【政府工略】29歲做7年ACO月入$24000 住公屋有30萬儲蓄 因咩事怕無未來?

  • 【職涯規劃】32歲月薪$16,000 有100萬儲蓄 打工仔︰係咪人生已完?

  • 【網絡熱話】「返咗5年工 有冇人拎唔出5萬現金?」網民︰無債無咭數算叻仔

  • 【職場文化】疫市升職加人工!因乜原因打工仔想拒絕公司?

  • 【職場兩性】地產、廚師男友成日都好忙 女友:每個星期得半日行街

  • 【職場熱話】朋友愛比較工作待遇 打工仔大呻心好累:每次食飯都傾人工講到悶

  • 【職場兩性】Engine仔自覺配不上護士女友 「佢人工係我兩倍,做嘢好叻好捱得」

  • 【讀者投稿】公司勒令唔畀着casual wear 員工:唔使見客都唔知為乜…

  • 【網絡熱話】打工仔埋怨鰂魚涌站「世界級設計」 港鐵轉車站大比拼!

  • 【職場熱話】每月除咗家用 大部分錢用晒喺邊? 打工仔:將錢變成脂肪好保值!

刊登招聘廣告

We use cookies to enhance your experience on our website. Please read and confirm your agreement to our Privacy Policy and Terms and Conditions before continue to browse our website.

Read and Agreed