【見工面試】咩玩法?Offer彈弓手?!事主:乜而家請人咁兒戲?

【見工面試】咩玩法?Offer彈弓手?!事主:乜而家請人咁兒戲?

正值轉工旺季,相信不少打工仔都開始籌備離職事宜,準備見工面試。面試後收到Offer固然開心,但獲得Offer又是否等於已成定局,沒有變數?不知大家又有沒有遭遇被收回Offer的慘痛經歷呢?

近日,有打工仔於連登討論區上發帖,大呻自己被收回Offer的經歷,怒斥人力資源從業員(HR)做法不妥,嚴重影響商譽。

按下圖即睇事主分享及網民留言:

許多網民都紛紛留言,表示自己亦曾有過類似的經歷,怒斥HR不專業。被臨時取消Offer當然令人感到氣憤,畢竟這樣的情況對求職者來說極不公平,加上他們已經經歷了一系列的面試,投入了大量的時間和心力。

只不過,「彈弓手」收回Offer又是否違法呢?事實上,由於事主與新公司尚未落實任何薪酬條件,亦未簽訂合約,法例上並不能給予實際保障。

可以點有禮貌地Reject offer?按下圖即睇6個Tips。

按下圖即睇求職面試3大迷思,做啱呢啲一定加印象分!

延伸閲讀:【求職招聘】有咩條件令到你連offer都唔要?網民:返5日半、放勞工假…

延伸閲讀:【見工面試丨內附攻略】Interview完幾耐先收到Offer?究竟HR出Offer有冇時限?HR︰1星期、1個月、3個月都有

延伸閲讀:【見工面試】愈快有Offer嘅工就愈伏? 網民︰睇彩數咋喎

延伸閲讀:【加薪談判技巧】收到Offer點問加人工?做Appraisal想爭取加薪?教你10個加薪tips大大提升成功率!


最新專訪片︰
【星級斜槓族】ViuTV女神沈殷怡棄律師入娛圈 自認變態喜歡考試 曾有一刻後悔入行?!

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【轉工跳槽】拒絕Offer應否提及搵到工?HR咁樣講⋯

  • 【職場面試】00後有9個月工作經驗in Junior位 遭指責經驗不足、無法獨立工作 事主大呻:到底係咪要做夠一年先得?

  • 【求職平台|職位空缺】香港找工作如何入手?畢業生、失業及轉工人士必睇!5大免費求職平台資料一覽!

  • 【見工面試】同一間公司10次面試都失敗!求職者百思不解!網民推測1個關鍵原因!

  • 【求職Email】CV都唔睇!直送垃圾桶?HR揭直接篩走1種求職者!被指「缺乏自我管理」?

  • 【見工衣着】着西裝面試 竟被HR取笑?求職者怒火中燒!網民抱不平:狗眼看人低!

  • 【轉工跳槽】2年半換11份工!咁Jumpy面試被問轉工原因點算?網民建議事主做1件事!

  • 【面試心得】面試只係做場戲?網民贊同:我太誠實搞到冇咗好多機會

  • 【見工面試】HR堅持打電話約面試!全因1個理由?「我都唔想打畀求職者!」

  • 【人工報大數犯唔犯法?】打工仔稱面試時人工報大數 網民質疑:新公司唔Check咩?

Jobs You Maybe Interested In

刊登招聘廣告
;
Follow CTgoodjobs for the latest career news, hot topics and recommended jobs!
Maybe Later Follow