【員工福利】女友家人死忌放假被質疑 口賤同事︰唔係話屋企有人死咩?

【員工福利】女友家人死忌放假被質疑 口賤同事︰唔係話屋企有人死咩?
事假和病假是打工仔的基本員工福利,可是在香港的職場上,想放一日假期都不容易,有時放假期間被上司騷擾,有時直程要求你回辦公室處理公事。不過,有位打工仔遇到更差的待遇,事緣最近她想在婆婆死忌想請假陪媽媽,卻被同級職位的同事質疑,更被恥笑「唔係話屋企有人死咗咩」,在她的傷口上灑鹽。事主男友疑不忿該同事的行為,於是在網上討論為女友發聲。

按圖了解整件事的經過︰

延伸閱讀︰【勞資糾紛】老闆有權限制員工社交媒體Post乜?打工仔鬧爆被照肺兼出Warning
 
打工仔請病被扣糧?
有不少打工仔不熟悉勞工法例,有時被公司呃錢呃假都懵然不知。如對請病假有任何疑問問,可按圖了解《僱傭條例》下員工的保障︰     延伸閱讀︰【職場熱話】新上任Manager信錯人被跣向HR求救 「同我搵方法炒佢」

延伸閱讀︰【勞資糾紛】公司迫員工賠錢辭職 打工仔寧棄Reference Letter堅持唔走

 

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Jobs You Maybe Interested In

刊登招聘廣告