【區區打工仔】怨葵涌係全港最差返工地點?打工仔反駁︰美食天堂

【區區打工仔】怨葵涌係全港最差返工地點?打工仔反駁︰美食天堂

香港的打工仔遍佈於18區每一個角落,地少人多令每區都人多擠迫,特別是在上班、下班繁忙時間,多人到如沙甸魚般寸步難行。要數到18區中最恐怖的上班地點,打工仔各有意見,有人認為觀塘街道和巴士站熱到似焗爐;有人指中環消費物價貴,令打工仔使費大;有人則覺得將軍澳工業村很荒蕪,無餐廳、交通不方便。

最近有打工仔在網上討論區發帖,表示「其實葵涌先係香港最垃圾返工地點」,究竟打工仔對葵涌有何不滿?按圖了解更多︰

打工仔對葵涌區的不滿︰「唔計新都會/葵興嗰堆寫字樓,我諗冇一個地方垃圾工多過葵涌。(公司)開價勁低,勁多返5.5至6日,搵個星期六朝早落葵芳睇吓,根本同星期一至五冇分別。好多工唔近地鐵,好似貨櫃碼頭、葵福路嗰啲,要坐Shuttle Bus,仲要葵芳成日塞車。

同埋因近貨櫃碼頭多倉,成個區多運輸工人,唔只多大車空氣差,個個都趕時間。第一句就鬧人,喺街又做火車頭!

仲有個葵芳站出面,成日都見有班人周圍坐、周圍飲啤酒,係星期日少啲。」

延伸閱讀︰觀塘返工塞車 食飯難搵位?

中環返工等於中產?表面風光 事實又係點?
「中環人」,真是身份的象徵嗎?有人對工廠區上班意見多多,有人就指在中環這些商業區返工,不如想像般美好。以下有6個「中環人」的辛酸史,你又認同嗎

按圖了解更多︰

 

【區區打工仔】系列
觀塘返工塞車 食飯難搵位?

大數火炭返工四大慘況 連一架過海巴士都無?

荔枝角工業區返工低人一等?

將軍澳返工日日塞車仲有臭味?

鰂魚涌變第二個中環?

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!
刊登招聘廣告