唔派花紅打工仔集體辭職 HR決定做一件事

唔派花紅打工仔集體辭職 HR決定做一件事
CTgoodjobs 編輯部
向員工派發花紅,是不少僱主的留才措施之一。最近有自稱HR高層的網民在討論區發帖文,講述部分同事「收唔到花紅即遞辭職信」,批評他們的工作態度有問題。

無得分紅就集體辭職?!

帖文形容:「公司發放花紅,有幾個同事學嘢慢,我身為人事部高層經評估之後,梗係無派到花紅畀佢地喇,希望佢哋會反省自己嘅工作態度。但佢哋不單唔反省,居然集體遞信辭職,好似公司唔派花紅係公司問題咁!我決定Reference Letter寫衰佢哋。」

網民一面倒認為……

眾網民一致認為HR做法苛刻,打工仔辭職的舉動實無不妥。

網民A:魚唔過塘唔肥,無得分紅梗係走啦。
網民B:HR變相用花紅搞分化,應再培訓人事管理。
網民C:試用期間覺得員工工作有問題,你可以唔要佢。使乜等到年尾出花紅,你先話人哋蠢?
網民D:喺 Reference Letter惡意中傷,做法有問題,簡直唔配做高層!
網民E:通常細公司先會由HR決定花紅,證明樓主公司無料到,梗係早走早著啦!

花紅期過後辭職,在職場屬普遍現象。有人力顧問坦言,此舉並無做錯,部分僱主為了挽留人才,會延後或分期派發花紅。HR建議,打工仔若有意在花紅期後離職,可提早1至2個月部署及慢慢篩選。若要考慮在公司長遠發展,除了花紅、人工這類現實條件之外,還須評估工作的晉升機會、加薪幅度、公司福利、行業前景和發展等。
Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles