【見工奇遇記】每次面試都被HR玩?打工仔︰隔咗一個月打嚟 叫我聽日返工

【見工奇遇記】每次面試都被HR玩?打工仔︰隔咗一個月打嚟 叫我聽日返工

失業人士除了要承受經濟壓力,更要處理待業時的情緒。最近有名求職者在網上討論區大呻因為搵工時間太長,令精神壓力大,「搵咗好耐工,好攰好攰,求職者已經好慘無嘢做,啲公司仲咁玩人,畀返啲同理心好唔好」。

按圖了解求職者的「見工奇遇記」︰

延伸閱讀︰【求職招聘】打工仔被隔離部門邀請做全職 HR因咩事拒絕?

打工仔列某本地公司N宗罪 HR迫簽約 員工寧貼錢辭職?
以為有Offer,與HR簽約後,打工仔就可以渡過失業低潮?你有否想過這才是惡夢的開始?近日有位求職者就在網上討論區分享個人的面試經歷,更提醒將會去該公司見工的人,小心墮入求職陷阱。

按圖了解求職者列某本地公司的N宗罪︰

延伸閱讀︰【見工奇遇記】住北區應徵港島合約工 被HR質疑「你真係做得長?」

延伸閱讀︰【見工奇遇記】HR要求面試做測驗 不獲聘請但擅自刊登求職者作品?

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職場熱話】老闆萬歲請食飯卻被嚇怕!事主:唔知食咗咩落肚⋯

  • 【見工面試】HR要求U Grad先有月薪$1.8萬?網民︰有好多工都有呢個價

  • 【職場熱話】公司新增小學雞規矩 食Lunch前3分鐘唔畀去廁所

  • 【見工奇遇記】公司無HR?應徵經理職位搵下屬面試?

刊登招聘廣告