【職場熱話】Micromanage老細事事挑剔 HR教打工仔N招應對

【職場熱話】Micromanage老細事事挑剔 HR教打工仔N招應對

每個上司都有不同的性格,總有打工仔會遇上事事管的老細,不僅要分分秒秒匯報自己的工作進度,更要幾乎每封email都要cc老細,變相令每項工作都複雜化。

近日有網民在網上討論區發文,指自己上司連同事穿着衣服的顏色都有意見,令其他同事大感無奈,其他網民紛紛表示有同感,並各自列出老細Micromanage的種種行為(按圖了解)︰

作為公司內的溝通橋樑,HR不論在進行Exit Interview、與各部門主管溝通的過程間,都曾遇過或聽過各老細與員工的相處經歷。雖然未必每次都需要擔任調解員角色,但有HR認為打工仔可循以下4個方向應對(按圖了解)︰

延伸閱讀︰【職場性騷擾】男同事成日講鹹濕嘢 女同事Last Day買呢種散水餅都要笑?

延伸閱讀︰【職場熱話】遞信後做乜都得?HR爆員工10大離職前玩野事跡

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職場熱話】打工仔霸氣辭職!辭職信列7大理由HR都無聲出?

  • 【職場熱話】見工一分鐘即Out?HR只問3條問題?打工仔究竟衰乜?

  • 【職場熱話】 HR講嘢太大聲 同事聽到唔出Bonus想辭職

  • 【職涯規劃】同時間收到三個Offer HR人才多人爭︰揀邊份好?

刊登招聘廣告