【職場人際】返工group轉用Signal 網民︰HR要教埋老細點用

【職場人際】返工group轉用Signal 網民︰HR要教埋老細點用

WhatsApp是港人最常用的即時通訊軟件,不論是私人或是工作領域都需要使用它作聯絡。

不過,最近WhatsApp就因為宣布更改私隱政策規定,被指「出賣」用戶資料至Facebook,惹來各界抨擊。而Tesla CEO馬斯克(Elon Musk)更公開呼籲大眾轉用Signal,勢掀起一場「轉會戰」。不少網民隨即在網上熱烈討論,到底是否應該在職場上都轉用Signal?

網民在討論區上以「但返工點唔用WhatsApp?」為題開post,帖文隨即引來熱議,即睇打工仔對社交媒體「移民潮」反應(按圖了解)︰

不僅是工作團隊群組,有企業管理層更因商業私隱問題,要求HR發出內部通知,指示員工在今個星期把所有工作群組轉至Signal。有HR認為員工要短時間內轉用另一平台並非易事,更指「老細自己都要我哋教點用」,表示難以單靠單一即時通訊軟件處理公事。

(按圖了解)

延伸閱讀︰【招聘人才】用戶轉投MeWe、Signal HR呻︰仲要睇幾多個Channel?

延伸閱讀︰【職場貼士】曾被裁員等於「留案底」?網民︰見工靠技巧

資料來源︰香港經濟日報、CTgoodjobs

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職場熱話】老闆叫HR參考《調教你MIRROR》變調教你同事 網民:變咗演技訓練班…

  • 【見工面試】畢業見工竟第二日即獲聘 Fresh Grad:公司乜嘢都無睇

  • 【職場熱話】網傳「分店文員」面試一分鐘即Out 網民分享HR見工內幕

  • 【職場熱話】老闆私下WhatsApp講某同事壞話 打工仔:應唔應機都死……

刊登招聘廣告