【職場文化】老細一句「我睇好你」 新同事以為上位?打工仔︰唔係咁都信呀!

【職場文化】老細一句「我睇好你」 新同事以為上位?打工仔︰唔係咁都信呀!

有人打工只求搵兩餐,有人打工就搏升職加薪,在職場上佔一領導席位。最近有打工仔在網上大呻,新同事完成新Project後被老闆拍膊頭,講了一句「睇好你啦!」,隨後以為自己上位,每日返工都搏表現,令打工仔仔大禁說︰「唔係信呀?」

【極品老闆】6條問題即評估老闆好與壞
【極品老闆】5大跡象看出你老細係唔係「職場自戀狂」

(按圖了解打工仔的經歷)

延伸閱讀︰【職場文化】得罪老細無運行 盤點N個辦公室萬萬不能得罪嘅人

老細話「唔好留咁夜」…其實意思係?5大老細的潛台詞你要知
很多時候,老闆嘴裡說的話,可能不是字面上的意思。面對這種老是要人猜測的上司,你要學會讀懂他心裡真正的潛台詞,聽不懂的很容易吃虧。以下整理出員工最常猜錯老闆心意的5句說話:(按圖了解)

延伸閱讀︰【年代轉變】打工仔鬧爆大學生做嘢無交帶 網民反鬧︰冇讀大學質素高啲?

延伸閱讀︰【職場熱話】同事不滿公司文化想搏炒 打工仔列出10大過份行為 但老細居然…

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!
刊登招聘廣告