【職場熱話】盤點網民20句 辦公室難聽過粗口的說話

【職場熱話】盤點網民20句 辦公室難聽過粗口的說話

在辦公室裡頭,同事與同事,老闆與同事之間的相處是種學問,當中涉及情緒管理、溝通技巧等技能。但有時候遇到難題或其他突發事件時,未必人人可保持冷靜,甚至衝口而出,對身邊人說了難聽的話。有網民就於討論區發帖,大數在辦公室難聽過粗口的話(主要出自老細把口)。

延伸閱讀︰【職場奇聞】打工仔返工匯報 誤播老婆調情影片勁尷尬

1. 人身攻擊
如果員工工作表現不如意,上司可先了解情況再作適當處理。但有上司在「火遮眼」的情況下,指責下屬「狗也不如」、甚至「無帶腦」返工,又或是以學歷、樣貌為嘲笑題材,在某程度上可能真的比粗口更難聽。

「你係咪唔想撈?你經驗未夠?你第一日返工啊?你有無腦?」
「你一世同我做牛做馬做隻狗!」
「你幼稚園畢業未呀?」
「你個樣好似讀IT,幫我整一整電腦」

延伸閱讀︰【職場奇聞】打工仔面青青請病假:我被鬼上身!

2. 人比人
同事表現不佳也好,做錯事情也罷,也要知道每個人都是獨立的個體,各有優缺點,在團體合作間應該以取長補短的方式工作,善用同事的優點,而不是作無謂的比較。

「fresh grad都做得好過你」
「請個掃地阿嬸都做到嘢過你!」

延伸閱讀︰【返工塞車】網友盤點最慘搭車路線 屯門公路加龍翔道連環塞最精彩

3. 講反話
有時讚美說話很好聽吧?而你又有否聽過聽過「口是心非」呢?職場上未必好像電視劇情節般爾虞我詐,但總有不少人講出有「骨」的說話,這都源於妒忌等心態,因此大家可從語氣及說話態度等估計對方的想法。

「嘩!你今日著得好靚!」
「比d心機努力喇,遲下係你話事架喇」
「做咩咁夜都唔走嘅」
「唔駛急,最緊要快」
「我有推薦你升,但上頭唔批,我都冇計。」
「真係辛苦晒你」

延伸閱讀︰【職場熱話】18區最痛苦的返工地點!觀塘熱到變蒸爐?

4. 無厘頸鬧人
鬧人總不需理由,套用在老闆、上司身上,可能大部分打工仔都覺得很貼切。不需要講粗口,有時候說話的聲調、表情等表達方式都對影響員工的心理健康。如果真的錢給不夠,心又委屈,就要考慮是否在現公司繼續發展。要學懂的是︰不是每樣東西都是人工包的。

「我一個頂你一百個啦」
「而家有糧出比你架,唔洗做呀」
「你咁樣做野,第間公司一早炒咗你。」
「唔好成日問公司可以比到d乜野你,你要問自己比到d乜野公司先」
「你點證明你有做過野?!」
「訓醒未?好易姐!咁耐都未做好!」
「又係當人乞丐咁,你估你件餅好貴咩?頂多20-30蚊!」

延伸閱讀︰【屯門公路】打工仔塞車遲到被扣糧? 原來違反勞工法例!

 

想Update有關「新冠肺炎」的資訊?即睇︰
37個具感染風險活動 返工原來可以好危險?

如員工懷疑染病 僱主能否要求扣年假停工?

公務員確診名單 入境處係重災區?!
 

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related News

  • 【職場文化】幾高人工都唔做!5類打工仔避之則吉的上司

  • 【職場文化】上司不和成日鬧交 打工仔做下屬變磨心︰做嘢好辛苦

  • 【返工血淚史】40多歲上司未結婚 打工仔慘痛經歷︰針對已婚下屬

  • 【職場文化】疫市升職加人工!因乜原因打工仔想拒絕公司?

  • 【職場熱話】拆解心機同事7個特質 連HR都頂唔順?

  • 【職場遊世界】杜拜政府出中文Ad請香港人 當地坐靚車返工、同油王食飯好閒?

  • 【職場熱話】老細10大討厭行為令員工唔想返工 HR︰點氹都唔掂

  • 【薪酬趨勢】最新26個HR熱門職位人工 做C & B人工較高?

  • 【離職面試】Exit Interview爆大鑊令公司大地震 打工仔︰佢不仁我不義!

  • 【新工作模式】退租Office、全面WFH 港企老闆︰係新同事難適應少少

刊登招聘廣告

We use cookies to enhance your experience on our website. Please read and confirm your agreement to our Privacy Policy and Terms and Conditions before continue to browse our website.

Read and Agreed