【家庭關係】屋企人只會講錢?打工仔心灰︰淨係出糧先搵我

【家庭關係】屋企人只會講錢?打工仔心灰︰淨係出糧先搵我

家家有本難唸的經,你總不會明白鄰居為何每日都大吵大鬧,你總不會理解社會上為何有這麼多家庭暴力事件,現實生活正是如此,與其要追究孰是孰非,倒不如探討矛盾紛爭的源頭,從根源入手。

讀者朱先生最近有感而發,眼見香港越來越多人移居英國,在機場臨別秋波的感人時刻,讓他想起甚少聯絡的家人。

按圖了解朱先生的故事︰

讀者朱先生︰「今年34歲,幾年前因為同屋企人相處唔到,大佬結咗婚後,佢老婆搬埋入嚟。因為一啲生活上嘅不合,我自己搬咗出嚟住。當時我阿爸阿媽話我自私唔識諗,又話唔明點解一家人要分開住。其實我哋一家四口一直住得好好,你真係唔知個問題喺邊咩?

出咗嚟住幾年,其實我都無咩同佢哋聯絡,通常一到月尾出糧,佢哋就會WhatsApp我,叫我過數 (家用)。唔好話佢哋生日、我生日或者新年,其實佢哋都無咩理過我。可能佢哋覺得我呢個仔可有可無,除咗錢都無咩聯絡嘅意義。

最近我見到有好多家庭移民,見到佢哋喺機場唔捨得屋企人離開嘅樣。我睇完之後,先發現其實我好耐無攬過屋企人,唔好話攬,連講嘢嘅機會都無乜。每日返到屋企,自己一個對住四面牆,真係覺得好寂寞。我係咪應該要同屋企人講返嘢?我係咪應該當由頭開始,忘記之前所有唔開心嘅嘢?」

延伸閱讀︰【職場占卜】家姐搵師傅批命後性情大變?打工仔擔心︰佢辭職無所事事

30歲必要學懂的20個人生道理
長大了,再也不像小孩子般,永遠有人呵護,做錯事也無法要求別人原諒。30歲,過了人生的三分之一,不想自己過著別人的人生,想擁有屬於自己的生活,不妨參考以下20個人生道理,重新為自己的人生找到意義。

延伸閱讀︰【行業辛酸】繼承家族生意唔容易 太子仔:日做12小時、睇親戚面口做人

延伸閱讀︰【家庭關係】家姐投訴屋企重男輕女 失業減家用被家人要求搬走

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related News

  • 【家庭關係】打工仔因咩事寧願OT 都唔想返屋企食飯?

  • 【家庭關係】30歲兒子月入一萬幾借錢過活 爸爸︰立平安紙留層樓同資產畀佢?

  • 【讀者投稿】不小心聽到上司講自己壞話 打工仔深感委屈心淡辭職

  • 【職場熱話】公司要求離職後才做交接 網民:不如過身後先立遺囑

  • 【職場熱話】老闆講過最難聽嘅說話係咩?網民:幫幫手!大家一齊共渡時艱!

  • 【職場熱話】不慎用花名稱呼老闆? 網民:老闆唔介意其實幾好玩

  • 【家庭關係】老婆問老闆借首期買樓 對方豪爽借3個月人工 網民:帽事嘅~

  • 【家庭關係】被奶奶唱畀家用太少 打工仔︰兩公婆畀一萬都唔夠?

  • 【家庭關係】32歲月入5萬元 每月畀3萬做家用嘆辛苦︰仲未上到車好無用

  • 【職場熱話】覆WhatsApp唔加表情等於hea?網民:表達到個意思咪得

刊登招聘廣告