【八號風球】「落波」後兩個鐘要趕返公司 大西北打工仔怒吼:邊個諗出嚟?

【八號風球】「落波」後兩個鐘要趕返公司 大西北打工仔怒吼:邊個諗出嚟?

根據勞工處《颱風及暴雨警告下的工作守則》,僱主和僱員應預早協商在八號信號或黑色暴雨警告信號取消後,在安全和交通情況許可下合理的復工或在家工作安排,所以打工仔們在「落波」後兩小時需要「急急腳」迫車返回工作崗位。面對人多車多的狀況,有居住在大西北,但要過海上班的打工仔,不禁在連登討論區怒吼:「其實落波兩個鐘要返到公司係邊個諗出嚟?」

延伸閱讀︰【打風安排】八號風球可以早收工?勞工法例究竟點講?一文睇清颱風、暴雨、酷熱天氣等惡劣天氣工作安排

►最新【行政 / 文職】職位空缺

按圖即看打工仔的憤怒︰

 延伸閱讀︰【回流港人】喺英國回流之後 發現香港工作環境真係OO?網民:香港啲HR真係好黑人憎!

►最新【會計 / 審計】職位空缺​​​​​​​

究竟點解香港辦公室「慣例」,風球除下兩小時內要復工?根據《颱風及暴雨警告下的工作守則》,政府作出適用於全港的「極端情況」公布,建議僱員在八號信號取消後的兩小時應留在原來地方或安全地點,如「極端情況」在工作時間完結前結束,僱員應根據與僱主協定的復工安排上班或在家工作。

「兩小時」這個時間只供參考,守則又建議因應個別機構情況和業務性質而彈性處理,例如按僱員居住地點分批復工或調整值班安排,如八號信號、黑色暴雨警告信號取消或「極端情況」結束後的時間距離工作時間結束不足三小時,容許僱員毋須復工,或容許返回工作崗位有困難的僱員在家工作,或有較寬裕的上班和復工時間。

對於颱風及暴雨工作安排,勞工處有以下指引︰(按圖了解)

延伸閱讀︰【工作暑熱警告】5點解構黃、紅、黑3級制工作指引!僱主唔遵守會否犯法?

►最新【銀行 / 金融】職位空缺

在狂風暴雨下返工很容易變成「落湯雞」,衣服渾身濕透自然難以集中精神工作,要乾爽優雅地回到辦公室,不妨參考以下雨季職場穿搭貼士。

按圖了解5個保持乾爽優雅的穿搭貼士︰

+12

延伸閱讀︰【2023請病假理由】5個「老細最易接受」的Sick Leave藉口?有醫生紙/病假紙都扣糧?

延伸閱讀︰【職場熱話】打工仔話新人太準時打卡 網民:你慢慢OT 我走先

🔮超準MBTI魔法測試!你在魔法世界裡的16型人格是什麼? 🌟
立即入嚟測試啦!!

👉🏻https://bit.ly/473SlY4


最新專訪片︰

【星級斜槓族】網絡女神Hazel林熙彤 甜美外表下藏着老靈魂 辦攝影展留住記憶中的九龍城

 

⏩⏩  需要請人?立即刊登招聘廣告!  ⏪⏪

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【打工仔被炒】請病假去見工被公司發現!HR批打工仔無誠信決定即時解僱 網民:你下次都係請AL去見工啦!

  • 【語文系出路│Jupas選科】5個適合外語系畢業生嘅職業 呢份工起薪點逾3萬!

  • 【2024年職業前景】大學生注意!呢5個職業前景最好 ESG策略師月薪可達10萬?

  • 【電郵禮儀】打工仔唔同人講就直接Send Email叫人做嘢代表冇禮貌?網民:視情況而定!

  • 【任職細公司注定無前途?】喺細公司做嘢唔會有運行 人工、福利、晉升機會根本唔及大公司好!網民:細公司純粹拎嚟做跳台!

  • 【轉工跳槽】拒絕Offer應否提及搵到工?HR咁樣講⋯

  • 【極品上司好難頂!】上司經常送禮請食飯然後勞役員工 同事差啲無埋條命同婚姻 網民:做人最緊要有底線 唔好公司叫你做咩就做咩!

  • 【求職面試】打工仔不斷見工 發現公司出offer同見工表現無關係?事主:面試in得好差,但竟然都畀offer我……

  • 【求職難】4成公司承認今年曾發布虛假招聘廣告!咁做嘅原因係咩?

  • 【政府工職位空缺2024】郵政署招聘運作助理員 只須中四學歷 月薪高達$15,251(內附入職要求、工作職責及申請方法)

Jobs You Maybe Interested In

刊登招聘廣告
;
Follow CTgoodjobs for the latest career news, hot topics and recommended jobs!
Maybe Later Follow